Foto: Reuters/Scanpix

No Japānas pagājušā gada martā avarējušās AES “Fukušima-1” noplūdis radioaktīvs ūdens. Cauruma dēļ kādā attīrīšanas sistēmas caurulē noplūdušas 120 tonnas augsti radioaktīva ūdens. 80 litri noplūda atklātā jūrā, atsaucoties uz "Tokyo Electric Power Company" (TEPCO) paziņojumu, vēsta aģentūra “Itar – Tass”.

Tā ir jau otrā radioaktīvā ūdens noplūde šajā AES kopš pagājušā gada decembra. TEPCO pagaidām neziņo par iemesliem, kāpēc attīrīšanas sistēmā radies caurums. Kompānijas speciālisti jau konstatējuši strauju radiācijas līmeņa pieaugumu ūdens noplūdes vietā, tas simtiem reizes pārsniedz normu.

Situācija "Fukušima-1" AES ir pilnībā stabilizēta. Visi trīs problemātiskie reaktori pagājušā gada decembrī ir novesti līdz aukstās apturēšanas stāvoklim. Daudz sarežģītāks avārijas seku likvidēšanas posms būs izkusušo kodoldegvielas stieņu izņemšana no reaktoriem, kas plānota ne agrāk kā pēc desmit gadiem. Pats process ilgs 25 gadus, pēc tam vēl piecus gadus speciālisti demontēs reaktoru ēkas un citas būves AES teritorijā, kas cietušas 2011. gada cunami, vēsta "Itar - Tass".

Jau ziņots, ka Japānā 2011. gada 11.martā notikušajā 8,9 ballu zemestrīcē un tās izraisītajos cunami tika nopietni bojāta Fukušimas AES reaktoru dzesēšanas sistēma. Bojājumu dēļ notika vairākas eksplozijas un avārijas, kas izraisīja arī radiācijas noplūdes. Zemestrīces un tai sekojošo cunami dēļ gāja bojā vairāk nekā 20 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!