Foto: Reuters/Scanpix

No 2011. gadā cunami cietušās Japānas atomelektrostacijas (AES) Fukušimā kārtējo reizi konstatēta radioaktīva ūdens noplūde, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ūdens noplūde no reaktora dzesēšanai izmantotā ūdens rezervuāra atklāta trešdien, paziņoja AES operators "Tokyo Elerctric Power Company" (TEPCO). Otrdien kompānija atklāja, ka gruntsūdeņos ap AES atrasts radioaktīvais cēzijs.

AES "Fukušima-1" tika bojāta 2011. gada zemestrīces izraisītā cunami. Kopš tā laika kodolstacijā notiek avārijas seku likvidēšana un dažādas ķibeles ir notikušas vairākas reizes. Pēdējo mēnešu laikā vien ir piedzīvotas vairākas energoapgādes problēmas un radioaktīvā ūdens noplūdes.

AES teritorijā atrodas simtiem cisternu, kurās glabājas ūdens, kas izmantots sakusušo kodoldegvielas stieņu dzesēšanai. Trešdien konstatētā noplūde neesot bijusi liela – no cisternas nopilējusi ūdens lāse ik pēc 3 – 4 sekundēm, skaidrots TEPCO paziņojumā.

Lai gan noplūde tiek raksturotas kā maza, tā seko TEPCO otrdienas atzinumam, ka gruntsūdeņi ap AES ir saindēti.

Tas varētu nozīmēt, ka ūdens no reaktoriem un rezervuāriem ir plūdis tieši zemē, ko kompānija nekad iepriekš nav atzinusi, norāda BBC. Šajā kontekstā kompānijai būs vēl grūtāk pārliecināt vietējos zvejniekus, ka var sākt AES apkārtnē esošo gruntsūdeņu iesūknēšanu okeānā.

2011. gada zemestrīce un cunami bojāja Fukušimas AES reaktorus. Inženieriem ir izdevies stabilizēt kodolierīces, bet pilnīgai avārijas seku novēršanai būs nepieciešami vēl daudzi gadi.

Zemestrīces un tai sekojošo cunami dēļ gāja bojā vairāk nekā 20 000 cilvēku.

Japānu uzreiz pēc postošā cunami un divus gadus vēlāk fotogrāfijās var apskatīt šeit

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!