Foto: EPA/Scanpix/LETA

Lietuva līdz šim izskatījusi 2576 nelegāli valstī iekļuvušu ārvalstnieku lūgumus piešķirt viņiem patvērumu un apmierinājusi septiņus no tiem, informēja iekšlietu ministre Agne Bilotaite.

"Jau izskatīti 2576 pieteikumi un vēl jāizskata 584. Patvērums piešķirts septiņām personām. Ceram sekmīgi turpināt pieteikumu izskatīšanu," viņa piebildusi.

Pēc ministres teiktā, šobrīd Lietuvā ieradušies konsuli no Irākas, kas palīdzēs atgriezties aptuveni pussimtam savas valsts pilsoņu.

"Mums ir 76 nelegālie migranti, kuri vēlas atgriezties dzimtenē un no viņiem apmēram 50 ir tieši no Irākas. Irākas konsuli palīdzēs mums ātri sakārtot dokumentus un nogādāt šos cilvēkus atpakaļ," norādījusi Bilotaite.

No gada sākuma līdz 3.augustam, kad saskaņā ar iekšlietu ministres rīkojumu robežsargi sāka likt migrantiem doties atpakaļ, Lietuvā tika aizturēti gandrīz 4200 nelegālie imigranti, bet kopš šā rīkojuma stāšanās spēkā šķērsot robežu neatļautās vietās liegts kopumā jau vairāk nekā 6800 ārvalstniekiem.

Pagājušajā nedēļā, ņemot vērā riskus, kas saistīti ar lielu migrantu masu koncentrēšanos Baltkrievijā pie Polijas robežas, Lietuvas pašvaldībās gar Baltkrievijas robežu uz vienu mēnesi tika ieviests pastiprināts ārkārtējais stāvoklis un uz pierobežu nosūtīti policijas un karavīru papildspēki.

Lietuvas amatpersonas norāda, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, jo Lietuva atbalsta Baltkrievijas demokrātisko opozīciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!