Foto: AFP/Scanpix/LETA

No palestīniešu kustības "Hamas" kontrolētās Gazas joslas piektdien Izraēlas teritorijas virzienā izšautas divas raķetes, pavēstīja Izraēlas armija.

Izraēlas Sderotas apgabalā, kas atrodas līdzās robežai ar Gazas joslu, aktivizētas sirēnas, pavēstīja armija un mediķi.

"Hamas" dienu iepriekš brīdināja, ka Izraēlas paziņojums par lēmumu anektēt daļu no okupētā Rietumkrasta būs "kara pieteikums".

"Mums ir darīšana ar aneksijas projektu. Mēs daudz nerunāsim un sacīsim tikai dažus nepārprotamus vārdus, no kuriem okupācijas [režīmam] jāsaprot, ka bruņotā palestīniešu pretestība lēmumu par aneksiju uzskata par kara pieteikumu mūsu tautai," paziņoja "Hamas" bruņotā spārna "Al Kasama brigādes" pārstāvis Abu Obeida.

Sagaidāms, ka pēc 1.jūlija Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu varētu nodot izskatīšanai priekšlikumu daļēji anektēt okupēto Rietumkrastu.

Aneksijas priekšlikumi ir balstīti ASV prezidenta Donalda Trampa Tuvo Austrumu miera plānā, kas tik prezentēts janvārī.

Trampa plāns, kurā nav ņemtas vērā pat palestīniešu minimālās prasības, ir izteikti labvēlīgs Izraēlai, paredzot, ka Izraēla varēs anektēt 30% okupēto Rietumkrasta teritoriju, palestīniešiem atvēlētā Rietumkrasta daļa būs sašķelta anklāvu arhipelāgā, bet galvaspilsētas loma atvēlēta Abudisai - ciematam uz austrumiem no Izraēlas anektētās Austrumjeruzalemes.

Palestīnieši un Eiropas Savienība (ES) ir nopēluši Trampa plānu, norādot, ka ar to faktiski tiek aizvērtas durvis Tuvo Austrumu konflikta divu valstu risinājumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!