Foto: Reuters/Scanpix
Svētdien mirušā Čehijas pirmā prezidenta Vāclava Havela zārks trešdien novietots Prāgas pilī, kur iedzīvotāji var atvadīties no mūžībā aizgājušā "Samta revolūcijas" iedvesmotāja, kuru zemes klēpī guldīs piektdien, vēsta BBC.

Čehijā plānotas triju dienu sēras, lai atvadītos no 75 gadu vecumā mirušā prezidenta, rakstnieka un disidenta. Tūkstošiem cilvēku piedalījušies bēru gājienā, pieminot cilvēku, kurš pēc "samta revolūcijas" 1989.gadā kļuva par tolaik Čehoslovākijas prezidentu.


Viņa prezidentūras laikā, 1993.gadā abas valstis mierīgā ceļa sadalījās, kļūstot par divām valstīm – Čehiju un Slovākiju. Čehiju Havels vadīja vēl desmit gadus.

Havela zārks bēru gājienā vests pa Čehijas ielām uz pili, to pavadījuši aizgājēja ģimenes locekļi un valstsvīri, kā arī tūkstošiem cilvēku. Procesija izgājusi pa Vecpilsētu, šķērsojusi Kārļa tiltu un tālāk devusies uz Prāgas pili. BBC norāda, ka šis maršruts tiek saukts par "Karalisko ceļu" un pa to karaļi un ķeizari izvadīti jau gadsimtiem. Uz tilta un visā maršrutā bijis ļoti daudz cilvēku, vēsta BBC.

Plānots, ka zemes klēpī Čehijas pirmo prezidentu guldīs piektdien. Ceremonija Sv. Vitus katedrālē Prāgā būs pirmās valsts vadītāja bēres kopš neatkarības atgūšanas. Gaidāms, ka tās vēros visa pasaule, vēsta BBC.

BBC ziņo, ka bērēs plāno piedalīties ASV valsts sekretāre Hillarija Klintone, Francijas, Vācijas, Austrijas un Izraēlas valstu vadītāji, kā arī citu pasaules valstu līderi. Bērēs no Havela atvadīsies arī Gruzijas, Slovēnijas, Slovākijas un Lietuvas vadītāji. Havela bēres apmeklēs arī Latvijas prezidents Andris Bērziņš.

Jau ziņots, ka Havels miris svētdienas rītā savā brīvdienu mājā Čehijas ziemeļos 75 gadu vecumā.

Havels dzimis 1936.gada 5.oktobrī Prāgā. Viņš beidzis Čehijas Tehniskās Universitātes Teātra fakultāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!