No Grieķijas Idomeni nelegālās imigrantu nometnes pie Maķedonijas robežas pirmdien evakuēti jau vairāk nekā 1500 cilvēki, varasiestādēm iztiekot bez spēka pielietošanas.

Nometnes evakuācija ilgs vairākas dienas, paziņojušas varasiestādes.

"Viss rit gludi. Cilvēki tiek pārvesti uz labākām nometnēm," radio paziņoja Grieķijas migrācijas krīzes vadības centra pārstāvis Giorgijs Kiricis.

Nometnē mitinās vairāk nekā 8400 nelegālo imigrantu. Tā sastāv no nometnes, kuru septembrī iekārtoja ANO Bēgļu aģentūra, un daudz plašākas nelegāli izveidojušās nometnes, kas izpletusies uz tuvējiem laukiem.

Imigrantu evakuācija sākās rītausmā un pirmdien turpināsies līdz krēslai.

Aculiecinieki ziņoja, ka nometni atstājuši 25 autobusi ar imigrantiem un ar buldozeriem tiek nojauktas teltis un savākti atkritumi.

Žurnālisti nometnē netiek ielaisti.

Atbilstoši grieķu mediju ziņām dalībai operācijā norīkoti 1400 policisti.

Sākotnēji bija paredzēts, ka Idomeni nometnē, kas izveidojās 2015.gadā migrācijas krīzes kulminācijas laikā, uz neilgu laiku varēs apmesties ne vairāk kā 2000 nelegālo imigrantu, pirms viņi turpina ceļu uz Vāciju un citām pārtikušajām Rietumeiropas valstīm.

Tomēr martā, kad Balkānu valstis slēdza savas robežas Āzijas un Āfrikas nelegālajiem imigrantiem, nometnes iemītnieku skaits pieauga līdz 12 000.

Vairums nelegālo iemītnieku, neraugoties uz skarbajiem dzīves apstākļiem, nometni atteicās pamest - cerībā, ka viņiem galu galā atļaus turpināt ceļu uz ziemeļiem.

Atsaucoties varas pārstāvju centieniem panākt, lai imigranti pārceltos uz organizētām nometnēm, Idomeni nometni divu nedēļu laikā jau pametuši 2500 cilvēki, vēl pirmdien apliecināja policijas pārstāvis, solot, ka šie centieni turpināsies.

Kareivīgi noskaņotu imigrantu grupas vairākkārt centušās ar varu izlauzties cauri Grieķijas-Maķedonijas robežai. Lai novērstu kārtējo šādu mēģinājumu, Maķedonijas policija pagājušajā mēnesī bija spiesta likt lietā asaru gāzi, un toreiz sadursmēs ievainojumus guva 260 cilvēki.

Pateicoties Eiropas Savienības (ES) un Ankaras līgumam, nelegālo imigrantu plūsma no Turcijas uz Grieķiju pēdējā laikā ir sarukusi, vienlaikus aktivizējies cilvēku kontrabandas maršruts no Lībijas uz Itāliju.

Pērn ES ieradās vismaz 1,2 miljoni nelegālo imigrantu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!