Foto: AFP/Scanpix
Pēdējais ASV bruņoto spēku konvojs svētdien atstāja Irāku, tādējādi ir beidzies gandrīz deviņus gadus ilgais karš, kas prasīja gandrīz 4500 ASV karavīru un desmitiem tūkstošu irākiešu dzīvības, lai gan politiskā nestabilitāte turpinās arī pēc kara beigām.

2003.gada martā ar raķešu triecieniem sāktais karš, lai gāztu Irākas prezidentu Sadamu Huseinu, ir beidzies, bet Irākas trauslās demokrātijas cīņa ar nemierniekiem, sektu savstarpējo saspīlējumu un par savas valsts vietu arābu valstu vidū atrašanu turpinās.

Pēdējā 100 ASV armijas bruņu transporta vienību kolonna ar 500 karavīriem virzījās pa tuksnesi Irākas dienvidos, austot rītam šķērsojot Kuveitas robežu.

Jau vēstīts, ka Irākas dienvidu pilsētas Nasirijas tuvumā piektdien notika ceremonija, kurā ASV armija nodeva Irākas kontrolē savu pēdējo militāro bāzi šajā valstī.

Pēc šī gada beigām ASV vēstniecība Bagdādē paturēs tikai 157 amerikāņu karavīrus Irākas spēku apmācīšanai un jūras kājnieku grupu vēstniecības apsargāšanai.

Savulaik Irākā bija dislocēti apmēram 170 tūkstoši ASV karavīru 505 bāzēs.

ASV prezidents Baraks Obama pirms ievēlēšanas solīja atvest mājās no Irākas karavīrus, kas tur atradās pēc Obamas priekšteča Džordža Buša sāktā kara, kas ir viena no nepopulārākajām operācijām kopš Vjetnamas kara.

Lai gan Irāka pēc ASV karaspēka izvešanas jutīsies neatkarīgāka, tomēr pieaug bažas par sektu konfliktu pieaugumu, tuvojoties tādam līmenim, kā 2006.un 2007.gadā, kad gāja bojā tūkstošiem cilvēkiem.

Irāka apgalvo, ka spētu tikt galā ar vardarbību, tomēr tās drošības spēkiem trūkst zināšanu tādās jomās kā gaisa spēku un pretizlūkošanas darbs. ASV atteicās no sākotnējā plāna un izveda no Irākas savu militārās apmācības misiju, jo Irāka ir atteikusies piešķirt tiesisku neaizskaramību NATO karavīriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!