12 no Izraēlas izraidītie palestīniešu kaujinieki, kas uz laiku bija nogādāti Kiprā, trešdien ar divām lidmašīnām devās uz dažādām Eiropas Savienības valstīm, kuras piekritušas viņus uzņemt. Šie 12 palestīnieši, ko Izraēla uzskata par nelabojamiem teroristiem, tiks nogādāti ES valstīs saskaņā ar vienošanos, kas ar ES starpniecību tika noslēgta par Kristus dzimšanas baznīcas aplenkuma izbeigšanu Betlēmē.
Kipras dienvidaustrumu piekrastē, Larnakas lidostā, no kurienes pacēlās lidmašīnas ar palestīniešiem, bija pastiprināta apsardze, un Larnakas apkārtnē patrulēja Kipras drošības dienestu darbinieki.

Larnakas lidostā bija ieradušās arī palestīniešu amatpersonas.

"Mēs esam gandarīti, ka pirmais posms ir beidzies, bet tajā pašā laikā esam noskumuši, redzot, kā ar saknēm no dzimtenes izrauj pilsoņus, kuru vienīgais noziegums ir tās aizstāvēšana," sacīja palestīniešu pārstāvis Kiprā Samirs Abū Gazalehs.

Trīs palestīnieši izlidoja ar privātu Itālijas lidmašīnu pulksten 8.40, bet vēl deviņi izlidoja 12 minūtes vēlāk ar Spānijas transporta lidmašīnu.

Spānijas lidmašīna pieturēja Atēnu Starptautiskajā lidostā Grieķijā, kur patvērums tiek dots diviem izraidītajiem.

Eiropas Savienības (ES) valstis un ES kandidātvalsts Kipra pirmdien galīgi vienojās, kur izmitināt 13 palestīniešus, kuri tika deportēti no Izraēlas saskaņā ar vienošanos par Kristus dzimšanas baznīcas piecu nedēļu aplenkuma izbeigšanu Betlēmē.

Spānija un Itālija uzņems katra trīs palestīniešus, Grieķija un Īrija - katra divus, bet Portugāle un Beļģija - pa vienam. Kiprā, kurā sākotnēji atradās visi 13 deportētie palestīnieši, pagaidām paliks viens no viņiem, taču Kipra ir likusi saprast, ka vēlas, lai viņš pēc iespējas drīzāk tiktu pārvietots uz kādu citu valsti.

Šie 13 kaujinieki bija to 123 palestīniešu vidū, kurus Izraēlas armija turēja aplenkumā Betlēmes baznīcā un atbrīvoja pēc panāktās vienošanās, pēc kuras, 26 kaujinieki tika nogādāti Gazas sektorā un 84 citi atbrīvoti.

Savās mītnes zemēs šiem palestīniešiem būs pārvietošanās brīvība, un Izraēla nevarēs pieprasīt viņu izdošanu. Viņiem sākotnēji piešķirs 12 mēnešu ilgu uzturēšanās atļauju mītnes zemē, darba atļauju un sociālās garantijas. Viņiem būs iespējams uzņemt ciemos ģimenes locekļus.

Spānija paziņoja, ka trīs palestīnieši, kuri tiks uzņemti šajā zemē, atradīsies Sarkanā Krusta gādībā. Savukārt Itālijas amatpersonas norādīja, ka šajā valstī uzņemtie trīs palestīnieši sākotnēji atradīsies īpaši apsargātā ēkā, bet vēlāk viņus paredzēts pārvietot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!