Foto: EPA/Scanpix/LETA

Piecus gadus vecs afgāņu zēns, kurš kopā ar ģimeni evakuēts no Kabulas, miris pēc indīgu sēņu ēšanas migrantu centrā pie Varšavas Polijā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Savukārt viņa sešus gadus vecais brālis, kuram mediķi trešdien transplantējuši aknas, ir smagā stāvoklī un viņam novērotas smadzeņu bojājumu pazīmes, paziņoja Veselības ministrijas pārstāvis. 4. septembrī Veselības ministrija paziņoja, ka arī otrs zēns ir miris [papildināts 04.09.2021].

Mirušais zēns bija guvis neatgriezeniskus smadzeņu bojājumus un aknu transplantāciju viņam veikt nav bijis iespējams.

Abi brāļi nokļuva Varšavas slimnīcā, kad pagājušajā nedēļā saindējās ar sēnēm, kas bija salasītas migrantu centra mežainajā apkārtnē pie Varšavas. Ar sēnēm saindējās arī 17 gadus veca meitene, kura ir atguvusies un no slimnīcas jau izrakstīta.

Polijas mediji ziņo, ka afgāņu ģimenes locekļi salasījuši sēnes un uzvārījuši no tām zupu. Amatpersonas noliedz baumas, ka migranti ēduši sēnes, jo nesaņem pietiekami daudz pārtikas – viņi saņemot trīs ēdienreizes dienā.

Patvēruma centra darbiniekiem dots rīkojums brīdināt afgāņus, ka nezināmas sēnes ēst nav ieteicams. Amatpersonas uzsver, ka Polijā ir vairāk nekā 250 indīgu sēņu sugu, no tām dažas ir nāvējošas.

Afgāņu brāļi ir daļa no ģimenes, ko Polijas militāristi evakuēja no Kabulas. Migrantu centrā viņi ieradās 23. augustā, bet jau nākamajā dienā ēda indīgās sēnes.

Polija no Kabulas ir evakuējusi vairāk nekā 1000 afgāņus, kas strādājuši ar NATO spēkiem Afganistānā. Vairums no viņiem paliks Polijā, bet tie, kurus poļi evakuēja citu valstu vai starptautisko organizāciju vārdā, dosies uz citurieni.

Ārvalstu diplomātu, pilsoņu un afgāņu evakuācija no Kabulas lidostas sākās 14. un 15. augustā, kad Afganistānas galvaspilsētā iegāja grupējuma "Taliban" kaujinieki. Baidoties no islāmistu zvērībām, tūkstošiem cilvēku devās uz ASV karavīru apsargāto lidostu, izraisot tur haosu. Evakuācijas operācija noslēdzās naktī uz 31. augustu, kad valsti pameta pēdējie ASV karavīri.

"Taliban" kaujinieki Kabulā iegāja 15. augustā, kad no valsts aizbēga prezidents Ašrafs Gani. Kabulas krišana kaujinieku rokās sekoja virknei Afganistānas nozīmīgo pilsētu nonākšanai "Taliban" kontrolē nedēļas laikā. Kaujinieki strauji panākumus sāka gūt jau līdz ar ASV paziņojumu par savu spēku izvešanu līdz augusta beigām. Tomēr tik strauju Kabulas krišanu nebija prognozējuši arī ASV izlūkdienesti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!