Foto: Kadrs no video

Krievijas armijas labākais helikopteru pilots pulkvedis Vasīlijs Kleščenko, kurš pērn vadīja helikopteru armādu 9. maija parādē debesīs virs Maskavas, šogad 15. aprīlī gāja bojā kaujās pie Harkivas. Viņu notrieca ukraiņu pretgaisa aizsardzības karavīri. Kleščenko mirstīgās atliekas trīs mēnešus gulēja lidaparāta apdegušajās atlūzās, un Krievijas armija par savu izslavēto varoni nelikās ne zinis. Tikai jūnijā Ukrainas armijas vienībai izdevās nokļūt pie avarējušā helikoptera un noskaidrot pulkveža Kleščenko pēdējā lidojuma detaļas.

Kopā ar ukraiņu armijas vienību, kas atrada notriekto helikopteru "Ka-52" (sauktu arī par "Aligatoru") un tā pilotu, bija pazīstamais ukraiņu militārais žurnālists Jurijs Butusovs, kurš portālam "Delfi" atklāj papildu detaļas par atradumiem.

"Kleščenko bija ļoti pazīstams, nopelniem bagāts krievu pilots, un tieši viņu kopā ar pašu modernāko Krievijas armijas helikopteru "Ka-52" iznīcināja ukraiņu karavīri. Saskaņā ar Ukrainas armijas sniegto informāciju Kleščenko ar savu helikopteru centās traucēt ukraiņu uzbrukumam pie Gusarivkas ciema Harkivas apgabalā. 15. aprīlī aptuveni divos naktī pagaidām mums nezināms ukraiņu varonis ar pārnēsājamo pretgaisa aizsardzības iekārtu notrieca krievu helikopteru, kas tobrīd nelielā augstumā lidoja virs kaujaslauka," stāsta Butusovs.

Butusova filmētajā materiālā redzams, kā viņš apdeguļu kaudzē atrod galvaskausa fragmentus, žokļa kaulu un mazu, apdegušu ikonu, kas glabājusies okupantu lidotājam krūšu kabatā. Pie krievu pulkveža krūtīm lidojuma laikā bijis ordenis, kas pēc notriekšanas pamatīgi apdedzis un izkusis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!