Lībijas kuģis, kas neveiksmīgi centās pārraut Izraēlas īstenoto Gazas joslas blokādi, ieradies Ēģiptes ostā Arīšā, kur tiek izkrauta aplenktajam anklāvam domātā krava.

Kravas izkraušanu pārrauga Ēģiptes Sarkanais Pusmēness, un vēlāk, pēc pārbaudes, palīdzības preces - aptuveni 2000 tonnas pārtikas un medikamentu - tiks nogādātas Gazas joslā.

Savukārt deviņi palestīniešu atbalsta aktīvisti, kuri bija uz kravas kuģa klāja, jau paziņojuši, ka līdz ar palīdzības kravu nedosies uz Gazu, jo viņu mērķis bija turp nokļūt, izmantojot jūras ceļus.

Tomēr kampaņas rīkotāju - Lībijas līdera Muamara Kadafi dēla fonda - pārstāvji drīzumā ieradīsies Ēģiptē, lai līdz ar kravu dotos uz Gazu, vēsta ziņu aģentūra "Mena".

Jau ziņots, ka 92 metrus garais kravas kuģis sestdien devās ceļā no Grieķijas un Gazas teritoriālajos ūdeņos bija iecerējis nokļūt trešdien, lai varētu nogādāt aplenktajā anklāvā palīdzību, taču to neļāva Izraēlas jūras spēki.

Lībijas misija notika sešas nedēļas pēc Izraēlas uzbrukuma palīdzības flotilei, kurā gāja bojā deviņi Turcijas pilsoņi un kas izraisīja nopietnu diplomātisko krīzi Izraēlas attiecībās ar Ankaru.

Kopš tā laika globālais spiediens saistībā ar šo incidentu ievērojami mainījis Izraēlas politiku pret Gazu, un tagad tā neļauj ievest Gazā ieročus un preces, kuras varētu izmantot ieroču ražošanai vai nocietinājumu celtniecībai.

Izraēla iepriekš pat bija vērsusies pie ANO ģenerālsekretāra Bana Gimuna ar lūgumu starptautiskajai sabiedrībai "izmantot savu ietekmi uz Lībijas valdību", lai neļautu kuģim doties uz Gazu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!