Foto: Shutterstock
Vismaz 51 cilvēks Lībijā gājis bojā pēc Tripolē mājās gatavota alkohola dzeršanas. Vēl vismaz 378 cilvēki kopš sestdienas nogādāti slimnīcās, atsaucoties uz amatpersonām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ārsti stāsta, ka saindēšanos izraisījis metilspirts. Lielā saindēto cilvēku skaita dēļ, kurš vēl varētu pieaugt, pilsētas slimnīcās pasludināts ārkārtas stāvoklis. Lai gan alkohola lietošana un tirdzniecība Lībijā ir aizliegta, apreibinošā dzira ir pieejama melnajā tirgū. To izgatavo uz vietas vai kontrabandas ceļā ieved no Tunisijas, Alžīrijas un Maltas.

Šajā gadījumā upuri varētu būt lietojuši lētu vietējā brūvējuma alkoholu, ko sauc par "bokha". Tas ir destilēts produkts, ko izgatavo no dažādiem augļiem, piemēram, vīģēm, datelēm un vīnogām. Tomēr dzēriena izgatavotāji mēdz tam pievienot arī rūpnieciskās izejvielas, piemēram, metilspirtu, kura lietošana var beigties ar nieru mazspēju, aklumu, krampjiem un nāvi.

Iekšlietu ministrijas pārstāvis raidsabiedrībai BBC pastāstīja, ka speciālās vienības ir aplenkušas objektus, kuros tiek brūvēts alkohols. Ministrija esot gatava pielietot spēku, ja nelegālo brūžu īpašnieki neatbrīvos telpas ar labu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!