Foto: AP/Scanpix
Pieci cilvēki Saūda Arābijā miruši no Āzijas pneimonijai jeb smagajam akūtās elpošanas sistēmas sindromam (SARS) līdzīga vīrusa, bet vēl divi ir smagi slimi, atsaucoties uz amatpersonām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Visi inficēšanās gadījumi fiksēti valsts austrumos, atsaucoties uz veselības aizsardzības amatpersonām, informē vietējā ziņu aģentūra SPA. Jaunais koronavīruss (NCoV) izraisa pneimoniju un dažreiz nieru mazspēju.

Vīruss ir no tās pašas grupas, kurā ir 2003. gadā notikušā SARS uzliesmojuma Āzijā izraisītājs.

Saūda Arābijas Veselības ministrija norāda, ka tiek ievēroti visi piesardzības pasākumi attiecībā pret personām, kuras bijušas kontaktā ar inficētajiem, un ir paņemtas nepieciešamās analīzes. Ministrija gan neatklāj, cik personas ir pārbaudītas.

Pasaules Veselības organizācija martā ziņoja, ka tai visā pasaulē ir zināmi 17 apstiprināti inficēšanās ar NCoV gadījumi, to skaitā 11 letāli. Saslimšana konstatēta Saūda Arābijā, Jordānijā, Vācijā un Lielbritānijā.

Precīzi jaunā vīrusa izplatīšanās avoti un veidi zinātniekiem nav skaidri. Viena teorija pieļauj, ka tas nāk no dzīvniekiem. Tiek uzskatīts, ka draudi visai sabiedrībai ir mazi.

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem iepriekš pēdējais NCoV upuris bija martā miris 73 gadus vecs vīrietis no Apvienotajiem Arābu Emirātiem.

Februārī slimnīca Lielbritānijā mira kāds pacients, kad ar vīrusu bija inficējušies trīs vienas ģimenes locekļi. Mediķi uzskata, ka vīrusu mājās no ceļojuma pa Tuvajiem Austrumiem un Pakistānu pārveda viens no ģimenes locekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!