Foto: AP/Scanpix/LETA

Bosnija un Hercegovina saņēmusi 10 000 Covid-19 vakcīnu dozas, kuras tai ziedojusi kaimiņvalsts Serbija. Belgrada vakcīnas jau ziedojusi Melnkalnei, kā arī Ziemeļmaķedonijai, raksta "Al Jazeera".

Serbijas prezidents Aleksandars Vučičs (attēlā) devās uz Bosnijas un Hercegovinas galvaspilsētu Sarajevu, lai piegādātu "AstraZeneca" vakcīnas. Piegādāto vakcīnu apjoms ir pietiekams, lai 5000 cilvēku varētu saņemt abas nepieciešamās devas.

Vučičs šo soli raksturoja kā solidaritātes žestu un mudināja ciešāku sadarbību starp Balkānu valstīm. “Mēs sagaidījām vakcīnas no ES [Eiropas Savienības]; mēs tās nedabūjām,” sacīja prezidents. "Mēs pateiksimies viņiem, kad saņemsim vakcīnas no programmas COVAX," viņš piebilda.

Pati Serbija savu vakcinācijas kampaņu uzsāka jau janvārī, primāri izmantojot Ķīnas "Sinopharm" un Krievijā ražotās "Sputnik V" vakcīnas. Mazākos apmēros Serbija izmantojusi arī "Pfizer-BioNTech" vakcīnu. Tagad šim sarakstam pievienojušās arī "AstraZeneca" potes.

"Prezidents Vučičs izteica mums piedāvājumu brīdī, kad starptautiskie mehānismi izgāzās, un mēs to pieņēmām," sacīja Bosnijas daudznacionālās prezidentūras bosniešu loceklis Sefiks Dzaferovičs. Horvātijas pārstāvis Zeljko Komsičs piebilda, ka "pat, ja viena no šīm 5000 vakcīnām glābj dzīvību, tad tā ir tā vērta".

Serbijas-Bosnijas un Hercegovinas attiecības vēsturisku apsvērumu dēļ bijušas visai sarežģītas. 20. gadsimta 90. gados notikušais militārais konflikts atstājis dziļas rētas abu valstu attiecībās un Balkānu reģionā kopumā. Vučičs sacīja, ka ir ierosinājis nākamajos mēnešos Belgradā rīkot Serbijas-Bosnijas un Hercegovinas samitu, lai paplašinātu ekonomisko un citu nozaru sadarbību. "Kopīgi mēs varam virzīties uz priekšu daudz ātrāk," viņš teica, norādot: "Mēs esam stiprāki, ja runājam vienā balsī."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!