Foto: AFP/Scanpix
Uz Turciju aizbēgušais Sīrijas Republikāniskās gvardes komandieris, tuvs prezidenta Bašara al Asada līdzgaitnieks ģenerālleitnants Manafs Tlass, ir ceļā uz Franciju, atsaucoties uz Francijas ārlietu ministra Lorāna Fabiusa paziņojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Augsta ranga Sīrijas režīma amatpersona, Republikāniskās gvardes komandieris ir aizbēdzis un dodas uz Parīzi," Fabiuss paziņojis "Sīrijas draugu" sanāksmē Parīzē.

Tlasa bēgšanu caur Turciju apstiprina viņa ģimene. Par komandiera bēgšanu paziņoja arī Sīrijas valdību atbalstoša interneta vietne, apstiprinot, ka šī ir augstākā līmeņa aizbēgusī amatpersona kopš nemieru sākšanās valstī pirms 16 mēnešiem.

Ģenerālleitnants Manafs Tlass ietilpst Sīrijas prezidenta Bašara al Asada tuvāko personu lokā. Viņa tēvs 30 gadus vadīja Sīrijas Aizsardzības ministriju un bija pats tuvākais 2000. gadā mirušā prezidenta Hafeza al Asada, kurš ir Bašara al Asada tēvs, sabiedrotais. Bijušais ministrs tagad dzīvo Francijā.

Manafs Tlass, kurš komandēja elitāro Republikānisko gvardi un mācījās militārajā akadēmijā ar Bašaru al Asadu, kopš 2011. gada maija atradās mājas arestā, jo nepiekrita režīma ieviestajiem drošības pasākumiem, atsaucoties uz avotiem, vēsta BBC. Viņš arī bija pirmā valdības amatpersona, kas tikās ar opozīciju, kad pagājušajā gadā sākās protesti.

Atšķirībā no vairuma Sīrijas valdošās šķiras, kas ir alavīti, Tlass ir sunītu musulmanis. Tlassu ģimene dekādēm ilgi atbalstīja Asadu valdīšanu. Ja ziņas par Tlasa bēgšanu apstirpināsies, tas būs pirmais gadījums, kad muguru režīmam pagriež Asada tuvākā loka pārstāvis. Novērotāji uzskata, ka šis gadījums liks apsvērt savu lojalitāti režīmam arī citiem sunītu virsniekiem.

Agrāk piektdien jau vēstīts, ka Sīrijas Republikāniskās gvardes komandieris, bijušā aizsardzības ministra Mustafi Tlasa dēls ir pārbēdzis uz Turciju.

Pavisam Turcijā patvērušies vismaz 15 augsta ranga Sīrijas armijas dezertieru. Viens no tiem – ģenerālleitnants Mustafa aš Šeihs vada Augstāko militāro padomi, kura sadarbojas ar Stambulā bāzēto opozīcijas Sīrijas Nacionālo padomi. Tā formāli vada bruņoto sacelšanos Sīrijā, norāda "Itar-Tass".

Nemieri pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu sākās pagājušā gada martā. "Sīrijas Cilvēktiesību observatorijas" aplēses liecina, ka šajos nemieros gājuši bojā vairāk nekā 15 800 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!