Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis otrdien vienojušās no 1.jūlija atvērt bloka ārējās robežas 15 trešo valstu pilsoņu ieceļošanai, taču tas neattiecas uz ASV, kur joprojām plosās Covid-19 epidēmija.

"Drošo valstu" sarakstā iekļauta Alžīrija, Austrālija, Gruzija, Japāna, Jaunzēlande, Kanāda, Maroka, Melnkalne, Ruanda, Serbija, Dienvidkoreja, Taizeme, Tunisija un Urugvaja.

Šajā sarakstā iekļauta arī Ķīna, taču ķīniešiem ieceļošana tiks atļauta, ja Pekina no savas puses atcels ieceļošanas ierobežojumus ES pilsoņiem, teikts paziņojumā.

Paredzēts, ka saraksts tiks pārskatīts ik pēc divām nedēļām. Lai gan tas nav juridiski saistošs, Eiropas Komisija (EK) norādījusi, ka dalībvalstis ir atbildīgas par rekomendāciju īstenošanu.

Valstu varasiestādēm "nevajadzētu izlemt atcelt ceļošanas ierobežojumus (..), pirms tas izlemts koordinētā veidā", norādīts paziņojumā.

Lielbritānija faktiski tiek uzskatīta par daļu no ES līdz pēcbreksita pārejas perioda beigām.

Sākotnējais mērķis bija atvērt ES robežas trešajām valstīm, kuru epidemioloģiskā situācija ir līdzīga vai labāka nekā ES, proti, pēdējās divās nedēļās bijuši 16 vai mazāk ar jauno koronavīrusu inficējušos personu, rēķinot uz 100 000 iedzīvotāju.

Taču šis kritērijs sadūrās ar valstu nacionālajām interesēm un ģeopolitiku, un vairākas valstis nevēlējās kolektīvi aizliegt ieceļošanu no ASV, vienlaikus atļaujot iebraukt Ķīnas pilsoņiem.

Lai izkļūtu no strupceļa, Horvātija, kas pašreiz ir ES prezidējošā valsts, pirmdien ierosināja apstiprināt sarakstu pēc "klusējot dotas piekrišanas" principa.

Uz ES pilsoņiem un viņu ģimenes locekļiem, ilgtermiņa ES iedzīvotājiem un viņu ģimenes locekļiem aizliegums neattiecas.

ASV pašreiz ir jaunā koronavīrusa smagāk skartā valsts pasaulē. Savienotajās Valstīs no jaunā koronavīra izraisītās slimības Covid-19 miruši vairāk nekā 125 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!