Foto: Arhīva foto
Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna tēvocis pēc tam, kad krita negodā un viņu arestēja, pazudis no propagandas materiāliem, daudzām fotogrāfijām. Taču tā nav pirmā reize, kad pasaules līderi mēģinājuši no vēstures lappusēm izdzēst savus laikabiedrus.

Portāls "Business insider" vēsta par pieciem cilvēkiem, par kuru dzīvi dzēstas liecības.

Viens no šiem cilvēkiem, ir Josifa Staļina slepenpolicijas vadītājs Nikolajs Ježovs. Viņš vadīja PSRS drošības dienestu tā sauktā Lielā terora laikā. Ježova darbības laiks, kas bija represiju kulminācija PSRS, krievu tautā tiek dēvēts par "ježovščinu".

Vēlāk Ježovs lūdza viņu atbrīvot no amata un kļuva par Ūdens transporta Tautas komisāru. Taču tam sekoja plašas kadru tīrīšanas PSRS iekšlietu sistēmā un Ježovs pats kļuva par tās upuri. 1939. gada 10. aprīlī viņu arestēja, bet 1940. gada 3. februārī par "valsts apvērsuma organizēšanu" viņam piespriests nāvessods un Ježovu nošāva

Staļins nežēlīgi izturējās pret tiem, kuri izkrita no viņam tuvo cilvēku loka vai vairs nebija vajadzīgi, un viņa nežēlībā krita arī Ježovs.

No fotogrāfijām izdzisis arī Jozefs Gebelss, kurš bija Trešā reiha propagandas ministrs. Ādolfa Hitlera labvēlību viņš izpelnījās abiem līdzīgiem antisemītiskiem uzskatiem un uzticību. Hitlers viņu sūtīja pa visu Vāciju propagandēt Fīrera idejas un uzskatus.

1945.gada pavasarī, frontes līnijai tuvojoties Berlīnei, Gebelss bija viens no retajiem, kas palika kopā ar Hitleru. Pēc tam, kad Hitlers izdarīja pašnāvību, Gebelss kļuva par Vācijas kancleru. Taču, kad sākās sarunas par pamieru, Gebelss kopā ar sievu noindēja savus bērnus un tad abi izdarīja pašnāvību.

Hitlers līdzīgi kā Staļins mīlēja grēkāžus "izdzēst" no vēstures. Tiesa, nav gan īsti zināms, kurš un kāpēc Gebelsu izdzēsa no fotogrāfijām, kuras savulaik uzņēma slavens vācu fotogrāfs.

No slavenas fotogrāfijas ir pazudis arī viens no Oktobra revolūcijas līderiem un Sarkanās armijas izveidotājs Ļevs Trockis. Atsauces uz Trocki tika izdzēstas pēc tam, kad viņš kļuva lojāls meņševikiem, tādējādi šķiroties no biedra un līdzgājēja revolucionāra Ļeņina. Viena no bildēm, no kurām Trockis ir pazudis, ir Ļeņina runa kādā laukumā.

Ķīnas Komunistiskās partijas vadītāja Mao Dzeduna uzticības persona Sjins Bansjans, kurš labāk bija pazīstams ar iesaku Bo Guns, atbildēja par Ķīnas Komunistiskās partijas darbību. Taču viņš tika kritizēts par "nopietniem pārkāpumiem partijā", tāpēc amatu zaudēja. Vēstures liecības par to, ko Bo Guns izdarīja nepareizi, atšķiras, taču tas kalpoja par iemeslu tam, ka viņš tika izdzēsts no fotogrāfijas, kurā bija redzams kopā ar Mao Dzedunu.

Padomju kosmonauts Grigorijs Ņeļubovs bija viens no labākajiem kosmosa misijas dalībniekiem. Taču pēc tam, kad atklājās, ka viņam ir problēmas ar alkoholu, viņu no programmas padzina. Ņeļubovs dzīvi izbeidza pašnāvībā, paskrienot zem vilciena.

Viņš vēlāk tika izdzēsts no slavenās "Soču sešinieka" fotogrāfijas, kurā redzams starp pazīstamākajiem PSRS kosmosa programmas dalībniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!