Foto: AFP/Scanpix

No Zimbabves prezidenta pārstāvētās partijas "Zanu-PF" izslēgta bijusī Zimbabves viceprezidente un otra ietekmīgākā persona partijā Džoisa Madžuru, ziņo BBC.

Partijas pārstāvji apgalvo, ka Madžuru plānojusi gāzt Mugabi no amata un veicinājusi partijai sliktu slavu. Līdz pat pērnā gada beigām viņa tika uzskatīta par visticamāko 91 gadu vecā diktatora pēcteci, taču pēkšņi zaudējusi viņa uzticību un zaudējusi visus amatus.

Viņa tika apsūdzēta korupcijā un prezidenta slepkavības plānošanā, taču bijusī Mugabes sabiedrotā visas apsūdzības noliedza.

"Politbirojs juta, ka viņai trūkst spēcīgu morāles principu, godīgums un pieklājība, kādēļ nolemts viņu izslēgt no "Zanu-PF"," teikts paziņojumā.

Arī Mugabes sieva Grēsa Mugabe pēdējā laikā vairākkārt publiski negatīvi izteikusies par Madžuru. Šobrīd Grēsa ieņem partijas vadītājas amatu.

Apsūdzētā sieviete bija līdzās prezidentam ne tikai pēdējos 35 gadus, kopš Mugabe ir valsts vadītājs, bet arī kopā cīnījās separātistu rindās pret baltādaino minoritātes valdīšanu Zimbabves teritorijā.

Līdz šim Mugabe nav devis nekādas norādes, kurš varētu būt viņa sekotājs, taču decembrī veica ievērojamu valdības tīrīšanu, atstādinot vairākus ministrus, kā arī Madžuru.

Vienlaikus par savu jauno vietnieku viņš izvēlējies agrāko tieslietu ministru Emersonu Mnangagvu. Mediji pieļauj, ka Mnangagva varētu būt šībrīža ticamākais nākamais prezidenta amata kandidāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!