Foto: AP/Scanpix

Itālijā svētdien un pirmdien notikušajās parlamenta ārkārtas vēlēšanās uzvarējusi kreisi centriskā koalīcija "Itālija. Kopējais labums", kuras līderis un premjera amata kandidāts ir Pjērs Luidži Bersani, liecina nobalsojušo vēlētāju aptauja, kuras rezultāti tika publiskoti pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas.

Telekanāla "Sky Italia" aptauja, kuru veikusi socioloģisko pētījumu kompānija "Tecne", liecina, ka kreisi centriskā koalīcija vēlēšanās ir ieguvusi 35,5% balsu.

Pēc aptaujas datiem, otrajā vietā ar 29% balsu ir ekspremjera Silvio Berluskoni labēji centriskā koalīcija.

Trešajā vietā ar 19% balstu komiķa Bepes Grillo pirms trim gadiem izveidotā populistiskā "Piecu zvaigžņu kustība" (M5S), liecina aptauja.

Tās rezultāti arī rāda, ka ceturtajā vietā ar 9,5% balsu ir pašreizējā premjerministra Mario Monti centriskā koalīcija "Ar Monti par Itāliju".

Līdz ar to paredzams, ka par premjerministru kļūs Bersani, kurš kurš savulaik ir bijis rūpniecības un tirdzniecības ministra, transporta ministra un ekonomiskās attīstības ministra amatos.

Vēlēšanas notika divus mēnešus pirms termiņa, jo pērn decembrī Berluskoni partija "Brīvības tauta" paziņoja, ka parlamentā vairs neatbalstīs Monti tehnokrātu valdību, kas tika izveidota 2011.gada novembrī, kad Berluskoni bija spiests atkāpties no premjera amata.

Itālijā ir divpalātu parlaments, un pilsoņiem ir jāievēlē 630 Deputātu palātas (apakšnama) un 315 Senāta (augšnama) locekļus. Balsošana notiek pēc partiju sarakstiem, turklāt visvairāk balsu ieguvušajam sarakstam ir garantētas 340 vietas apakšpalātā.

Parlamenta pilnvaru termiņš ir pieci gadi.

Vēlēšanu iecirkņi bija atvērti svētdien no 8 līdz 22 (9 līdz 23 pēc Latvijas laika), bet pirmdien strādāja no 7 līdz 15 (8 līdz 16 pēc Latvijas laika).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!