Foto: AP/Scanpix
Nobela miera prēmija piešķirta Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijai (OPCW), atzīstot tās ilggadējos centienos izskaust pasaulē ķīmiskos ieročus.

Norvēģijas Nobela komiteja norāda, ka OPCW darbības svarīgumu aktualizējuši nesenie notikumu Sīrijā, kur "atkal pielietoti ķīmiskie ieroči, apliecinot nepieciešamību pastiprināt cīņu pret šādiem ieročiem".

Ziņas, ka šā gada Nobela miera prēmija piešķirta OPCW, aptuveni stundu pirms paziņojuma noplūda Norvēģijas medijos.

"Pirmā pasaules kara laikā ķīmiskie ieroči tika pielietoti ievērojamā apjomā. Ženēvas konvencija 1925.gadā aizliedza ķīmisko ieroču lietošanu, taču ne ražošanu vai uzglabāšanu. Otrā pasaules kara laikā ķīmiskos līdzekļus pielietoja Hitlers savu masu iznīcināšanas plānu realizācijā.

Kopš tā laika ķīmiskos ieročus neskaitāmas reizes pielietojušas gan valstis, gan teroristi," teikts komitejas paziņojumā.

1992.-1993.gadā izstrādātā starptautiskā konvencija aizliedza arī šādu ieroču ražošanu un uzglabāšanu. Konvencija stājās spēkā 1997.gadā, un tai pievienojušās 189 valstis.

Kopš konvencijas stāšanās spēkā OPCW nenogurdināmi strādājusi, veicot pārbaudes, ieroču iznīcināšanu un pielietojot citus līdzekļus, lai izskaustu ķīmisko ieroču krājumus pasaulē.

"Dažas valstis vēl joprojām nav OPCW dalībvalstis. Noteiktas valstis nav ievērojušas noteikto termiņu - 2012.gada aprīli - ķīmisko ieroču krājumu iznīcināšanai. Tas īpaši attiecas uz ASV un Krieviju," teikts Nobela komitejas paziņojumā.

Piešķirot Nobela miera prēmiju OPCW, Nobela komiteja vēlas dot savu ieguldījumu ķīmisko ieroču izskaušanā, teikts paziņojumā.

Nobela miera balvas komitejas vadītājs Turbjērns Jaglanns norādīja, ka OPCW piešķirtā balva ir atgādinājums nācijām ar lieliem ķīmisko ieroču krājumiem, kā ASV un Krievija, par nepieciešamību tos iznīcināt, īpaši tādēļ, ka viņi to pieprasa veikt citām valstīm, kā Sīrijai.

"Mums tagad ir iespēja atbrīvoties no masu iznīcināšanas ieroču veselas kategorijas. Ja mēs to varētu panākt, tas būtu liels panākums vēsturē," sacīja Jaglanns.

Norvēģijas Nobela komiteja atzina, ka šoreiz prestižās prēmijas laureāta izvēle bijusi salīdzinoši viegla, kaut arī pieteikts rekordliels kandidātu skaits - 259 pretendenti, kuru vidū bija 209 personas un 50 organizācijas.

"Tas ir pelnīts apbalvojums, jo OPCW ir organizācija, kas strādā pie atbruņošanās un miera pasaulē," norādīja Norvēģijas pastāvīgā pārstāve OPCW Anikene Krutnesa. "Mēs pastāvīgi strādājam un šobrīd esam likvidējuši gandrīz 80% no pasaules ķīmiskajiem ieročiem."

Pērn Nobela Miera prēmija tika piešķirta Eiropas Savienībai (ES).
Ekonomiskās krīzes dēļ naudas prēmijas apmērs samazināts no līdzšinējiem desmit līdz astoņiem miljoniem zviedru kronu (no 815 000 līdz 652 000 latu).

Nobela Miera prēmija tiks pasniegta Alfrēda Nobela nāves gadadienā - 10.decembrī - Oslo, bet pārējo prēmiju ieguvēji tajā pašā dienā tiks apbalvoti Stokholmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!