Šāgada Nobela miera prēmija piešķirta ANO ģenerālsekretāram Kofi Annanam un Apvienoto Nāciju Organizācijai, piektdien Oslo paziņoja Norvēģijas Nobela komiteja.
"100 gadus Norvēģijas Nobela komiteja ir centusies nostiprināt organizēto sadarbību starp valstīm. Aukstā kara beigas ir padarījušas iespējamu ANO pilnīgāk veikt uzdevumus, kurus tai sākotnēji bija paredzēts veikt," teikts Nobela komitejas paziņojumā.

"Šodien organizācijai ir svarīga loma centienos panākt mieru un drošību pasaulē un starptautiskajā mobilizācijā, kuras mērķis ir atrisināt pasaules tautsaimnieciskās, sociālās un vides problēmas," uzsver Nobela komiteja.

Annnans ir paudis prieku par to, ka viņam un ANO ir piešķirta Nobela Miera prēmija, sacīja ANO ģenerālsekretāra preses sekretārs Freds Ekhards.

Norvēģijas televīzijai Ekhards pastāstīja, ka viņš pamodinājis Annanu, lai viņam pavēstītu šīs ziņas. "Viņš bija ļoti iepriecināts, ne tik daudz par sevi, kā par organizāciju, kuru viņš vada," sacīja preses sekretārs.

"Kofi Annans gandrīz visu savu darba mūžu ir veltījis ANO ģenerālsekretāra amatam un viņam bijusi būtiska loma šīs organizācijas atjaunotnē," norādīts Nobela komitejas paziņojumā. "Skaidri uzsverot ANO tradicionālo atbildību par mieru un drošību pasaulē, Annans vienlaikus daudz pūļu veltījis arī cilvēktiesību jautājumiem. Ģenerālsekretārs risina tādas jaunas globālas problēmas kā AIDS un terorisms, un viņam izdevies panākt efektīvāku ANO pieticīgo līdzekļu izmantojumu."

"Organizācijā, kas nevar pārkāpt pilnvaras, kuras tai piešķīrušas dalībvalstis, Annans ir nepārprotami licis saprast, ka valsts suverenitāte nevar būt aizsegs, aiz kura noslēpt savus pārkāpumus," teikts paziņojumā.

"Savā pastāvēšanas vēsturē ANO ir piedzīvojusi gan daudzas veiksmes, gan pārcietusi arī neveiksmes. Ar šo pirmo Nobela miera prēmiju šai organizācijai Norvēģijas Nobela komiteja vēlas uzsvērt, ka vienīgais pieņemamais ceļš uz mieru un sadarbību pasaulē ved caur ANO," atzīst Nobela komiteja.

Pagājušajā gadā Nobela miera prēmiju saņēma Dienvidkorejas prezidents Kims Dedžungs par viņa centieniem uzlabot Dienvidkorejas un Ziemeļkorejas attiecības.

Nobela Miera prēmija - 10 miljoni Zviedrijas kronu (aptuveni 62 000 latu) tiks sadalīta vienlīdzīgās daļās starp Annanu un ANO.

Šīgada Nobela miera prēmijas pasniegšanas ceremonija notiks 10. decembrī Norvēģijas galvaspilsētā Oslo, kur tiks svinēta arī Nobela miera prēmijas pasniegšanas 100. gadadiena.

Pārējās šīgada Nobela prēmijas tiks pasniegtas Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā. Nobela prēmijas dibinātājs ir zviedru zinātnieks Alfreds Nobels, šo prēmiju piešķiršanu novēlēdams ar savu testamentu, tāpēc Nobela prēmijas vienmēr tiek pasniegtas viņa nāves gadadienā.

Pirmais Nobela miera prēmijas laureāts bija Žans Anrī Dunāns, kurš 1901. gadā saņēma balvu par Sarkanā krusta nodibināšanu.

Ar prestižo Nobela miera prēmiju noslēdzas šīgada Nobela prēmiju piešķiršana. Pirms miera prēmijas tika piešķirtas Nobela prēmijas medicīnā, fizikā, ķīmijā, ekonomikā un literatūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!