Foto: AP/Scanpix

Vienpadsmit Nobela Miera prēmijas laureāti vērsušies pie Krievijas prezidenta Vladimira Putina ar lūgumu atcelt starptautiskās vides aizstāvju organizācijas "Greenpeace" aktīvistiem uzrādītās apsūdzības, ceturtdien pavēstīja "Greenpeace".

"Mēs rakstām, lai lūgtu Jūs darīt visu iespējamo, lai panāktu, ka tiktu atceltas 28 "Greenpeace" aktīvistiem, ārštata žurnālistam un operatoram uzrādītās pārmērīgās apsūdzības pirātismā, un lai apsūdzības, kas tiktu uzrādītas, būtu saskaņā ar starptautiskajām un Krievijas tiesību normām," teikts Nobela Miera prēmijas laureātu vēstulē. "Mēs esam pārliecināti, ka arī jūs vēlaties ievērot tiesības uz nevardarbīgiem protestiem."

Vēstuli parakstījis Dienvidāfrikas arhibīskaps Desmonds Tutu, Austrumtimoras eksprezidents Hosē Ramoss-Horta, kā arī vēl deviņi Nobela Miera prēmijas laureāti.

Viņi uzsver, ka iespējamajai naftas noplūdei Arktikā būtu "katastrofāla ietekme" uz vietējo kopienu dzīvi.

"Mēs, tāpat kā miljoniem cilvēku visā pasaulē, sekojam līdzi šai lietai, cerot, ka Krievijas varasiestādes atcels apsūdzības pirātismā, pret [aizturētajiem aktīvistiem] izturēsies saskaņā ar starptautiskajām normām, atkārtoti apliecinās tiesības uz nevardarbīgiem protestiem un no jauna paudīs apņēmību aizsargāt Arktiku," teikts Putinam nosūtītajā vēstulē.

Jau vēstīts, ka arī Vācijas kanclere Angela Merkele trešdien Putinam izteica bažas par "Greenpeace" aktīvistu arestu.

"Greenpeace" aktīvisti 18.septembrī mēģināja Barenca jūrā nokļūt uz uzņēmuma "Gazprom neftj šeļf" naftas ieguves platformas "Prirazlomnaja", lai tur sarīkotu protesta akciju pret naftas ieguvi Arktikā. Nākamajā dienā Krievijas robežsargi no helikoptera nokļuva uz aktīvistu kuģa "Arctic Sunrise" klāja. Pēc aizturēšanas "Arctic Sunrise" kapteinis atteicās vadīt kuģi. Tad kuģis tika aizvilkts uz Murmanskas ostu.

Visiem 30 aizturētajiem "Greenpeace" aktīvistiem un kuģa komandas locekļiem izvirzītas apsūdzības pirātismā, par ko draud cietumsods līdz 15 gadiem, un apcietinājumā Murmanskā un Apatīti viņiem būs jāpaliek vismaz līdz 24.novembrim. Aizturēto vidū ir seši Lielbritānijas un četri Krievijas pilsoņi, kā arī vēl 16 citu valstu pilsoņi, tostarp Argentīnas, Itālijas, Francijas un Austrālijas.

"Gazprom" grasās 2014.gadā sākt naftas ieguvi no "Prirazlomnaja", norāda vides aizstāvju organizācija, brīdinot par naftas noplūdes draudiem dabas rezervātu teritorijā, kurā mīt polārlāči, valzirgi un sastopami retu sugu putni.

Šomēnes Krievijas Federācijas Izmeklēšanas komiteja paziņoja, ka aizturētajiem aktīvistiem varētu tikt izvirzītas jaunas apsūdzības, jo uz kuģa esot atrastas narkotikas un "aparatūra, kurai ir divējāds pielietojums, un to varēja izmantot ne tikai ekoloģiskos nolūkos vien".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!