Par 2006.gada Nobela miera prēmijas ieguvēju kļuvis Muhamads Junuss (Muhammad Yunus), kas pazīstams kā aktīvs cīnītājs pret nabadzību pasaulē, ziņo ārvalstu mediji.
Bangladešā dzimušais Junuss ir "Grameen" bankas dibinātājs, kuras kā pirmā pasaulē ieviesa mikro-kredītu praksi Bangladešas nabadzīgo iedzīvotāju vajadzībām. Šī banka piedāvā kredītus mazturīgajiem, jo īpaši sievietēm, lai tās varētu uzsākt savu biznesu.

Prēmijas ieguvēju vārdus piektdienas pusdienlaikā Oslo paziņoja Nobela komitejas priekšsēdētājs Ole Danbolts Mjoss. Viņš atzinis, ka Junuss un "Grameen" banka apbalvota "par darbu sociālās situācijas un demokrātijas attīstībā".

"Nav iedomājams pastāvīgs miers, ja lielai cilvēku daļai netiek dota iespēja izrauties no nabadzības. Šāda veida attīstība nāk par labu gan cilvēktiesību, gan demokrātijas jomā."

Pagājušajā gadā balvu saņēma ANO Starptautiskā atomenerģijas aģentūra (IAEA) un tās ģenerāldirektors Mohameds el Baradei.

Šī gada Nobela Miera prēmijas saņemšanai kopumā nominēts 191 kandidāts - 168 individuālas personas un 23 organizācijas.

Desmit miljonu Zviedrijas kronu (758 000 latu) lielā prēmija tiks pasniegta Stokholmā 10.decembrī - Zviedrijas rūpnieka un dinamīta izgudrotāja Alfrēda Nobela nāves gadadienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!