Foto: Reuters/Scanpix

Sankcijas, kas ietekmē Ziemeļkorejas veselības aprūpes sistēmu, ir jāatceļ, sestdien paziņojusi grupa Nobela prēmijas laureātu, kas tikko apmeklējusi komunistu pārvaldīto valsti.

Embargo, kas iegrožo preču piegādi starptautiskajām sankcijām pakļautajai Ziemeļkorejai, ir nomākušas arī veselības aprūpi un medicīnas pētījums, norādījuši Nobela prēmijas laureāti, kas savas vizītes laikā apmeklējuši arī Phenjanas slimnīcas un laboratorijas.

"Penicilīnu nav iespējams pārvērst kodolbumbā," preses konferencē Pekinā norādīja izraēliešu Nobela ķīmijas prēmijas laureāts Ārons Čehanovers, piebilstot, ka nav pareizi censties panākt režīma piekāpšanos, padarot cilvēkus slimākus.

Trīs Nobela prēmijas laureāti, kuru vidū bija arī britu bioķīmiķis Ričards Robertss, kurš saņēmis balvu medicīnā, un norvēģis Fins Hjidlands, kas saņēmis balvu ekonomikā, Ziemeļkorejā uzturējās nedēļu, un vizītes rīkotāji apgalvo, ka tās mērķis esot bijusi "klustā diplomātija".

Dīvainā kārtā šī vizīte laikā sakritusi ar Ziemeļkorejas valdošās komunistiskās partijas kongresa atklāšanu, kuras laikā totalitārā režīma vadonis Kims Čenuns slavināja Phenjanas "brīnišķīgo" un "aizraujošo" kodolieroču programmu, kam režīms nežēlo līdzekļus, kamēr valsts pilsoņiem bieži nākas ciest pat badu.

Nobela prēmijas laureātu trijotne, kuru paziņojumi zināmā mērā atgādina tos rietumniekus, kurus savulaik spēja apvārdot PSRS propagandisti, un kas tādējādi izpelnījās "noderīgo idiotu" palamu, preses konferencē slavināja Ziemeļkoreju par tīrajām un modernajām slimnīcu telpām, kā arī paziņoja, ka uzaicinājuši uz savām laboratorijām ziemeļkorejiešu jaunos pētniekus.

Kā zināms, to nedaudzo ārvalstnieku vizītes, kas apmeklē Ziemeļkoreju, rūpīgi uzrauga vietējās varasiestādes, ļaujot tiem apskatīt tikai īpaši sagatavotus objektus un stingri uzmanot viesu kontaktus ar vietējiem.

Vizīti organizēja Vīnē bāzētais Starptautiskais Miera fonds (IPF).

Seula aicināja IPF atlikt šo ieceri, lai tas nesakristu laikā ar Phenjasnas vērienīgo propagandas pasākumu, taču fonda priekšsēdētājs Ūve Moravecs paziņoja, ka grafika ierobežojumi to neatļaujot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!