Nobela prēmijas laureāts ekonomikā Džozefs Stiglics ceturtdien pavēstīja, ka "brīvā kritiena sajūta" globālās ekonomikas krīzes laikā ir beigusies, taču mudināja turīgās valstis veikt papildu pūliņus, lai paātrinātu situācijas uzlabošanos.

"Vairs nav brīvā kritiena sajūtas. [Ekonomikas] lejupslīdes temps ir palēninājies, taču to nevajadzētu sajaukt ar atlabšanu," sacīja Stiglics pēc divu dienu sanāksmes, kurā ekonomikas ekspertu grupa apkopoja ieteikumus G8 valstu līderiem, kuru ikgadējais samits paredzēts jūlijā Itālijā.

Ekspertu grupa, kuru vada Stiglics un franču ekonomists Žans-Pols Fitosī, vēlas vērsties arī pie G20 valstu līderiem.

"Lai arī kreditēšanas krīzes smagākās sekas varētu būt pārciestas, ir pāragri teikt, ka globālā krīze ir beigusies," sacīja Stiglics, mudinot valstis veikt papildu pasākumus, lai stimulētu ekonomikas un atdzīvinātu finanšu sistēmu.

Viņš uzskata, ka attīstītajām ekonomikām ir jāsniedz pēc iespējas lielāka palīdzība nabadzīgajām valstīm, kuras globālās finanšu krīzes laikā cietušas vissmagāk.

Stiglics vaino paviršo regulatoru politiku, kā dēļ tika radīti apstākļi, lai zemo izmaksu kapitāls tiktu izšķērdēts, nevis izmantots veidos, kas nodrošinātu ekonomikas lielāku produktivitāti.

Stiglics, kurš savulaik bija Pasaules Bankas vecākais viceprezidents un galvenais ekonomists, Nobela prēmiju ekonomikā saņēma 2001.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!