Foto: AFP/Scanpix

2012. gada Nobela prēmija ekonomikā piešķirta ASV ekonomistiem Alvinam Rotam un Loidam Šeplija, vēstīts ”The Local” interneta vietnē.

Prēmija amerikāņiem piešķirta par “ilgtspējīgas izplatīšanas tirgus teoriju un praksi”. “Šogad balva ir piešķirta par izcilu piemēru ekonomikas inženierijai,” teikts Nobela komitejas paziņojumā.

Šī gada balvas ieguvēji ir pētījuši “centrālo ekonomisko problēmu: kā, cik labi vien iespējams, saskaņot dažādus [ekonomiskos] aģentus”.

Izmantojot tā saukto kooperatīvo spēļu teoriju, Šeplijs pētījis un pārbaudījis dažādas atbilstības metodes. Rots bija atbildīgs par Šeplija darba pielietošanu praksē.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka Zviedru fiziķis Alfrēds Nobels 1896.gadā ar savu testamentu nodibināja Nobela prēmijas par izciliem sasniegumiem fizikā, ķīmijā, medicīnā, literatūrā un miera nostiprināšanā. Nobela piemiņas prēmiju ekonomikā 1968.gadā nodibinājaZviedrijas centrālā banka.

Nodibinot savā vārdā nosauktās prēmijas, Nobels vēlējās kaut nedaudz mazināt ļaunumu, ko nodarījis viņa izgudrotais dinamīts. Prēmijas tiek izmaksātas no procentiem, kurus ienes Nobela mantojumā tstātais kapitāls

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!