Foto: AFP/Scanpix
Nobela prēmiju medicīnā saņems Džons O'Kīfe, Meja Brita Mozera un Edvards Mozers par šūnu atklāšanu, kas smadzenēs veido pozicionēšanas sistēmu.

"Ir jāatzīst, ka tas ir fantastisks atklājumu virknējums, patiesi aizraujošs," paziņoja Nobela fizioloģijas komitejas sekretārs Jērans Hansons.

O'Kīfe ir neirozinātnieks un profesors Universitātes koledžā Londonā un dzimis Ņujorkā īru imigrantu vecākiem. Abi pārējie balvas ieguvēji ir precēts norvēģu pāris.

Balva piešķirta par viņu darbu, lai izprastu, kā cilvēka smadzenes palīdz orientēties apkārtnē.

"Kā mēs zinām, kur mēs esam? Kā mēs varam atrast ceļu no vienas vietas uz citu? Un kā mēs varam varam saglabāt informāciju tādā veidā, ka varam uzreiz atrast virzienu, kad ejam to pašu ceļu?" teikts Nobela komitejas paziņojumā.

Šī gada Nobela prēmijas ieguvēji ir atbildējuši uz visiem trim jautājumiem, atklājot "iekšējo GPS" mūsu smadzenēs, kas palīdz mums orientēties.

"Džons O'Kīfe, Meja Brita Mozera un Edvards Mozers ir atrisinājuši jautājumu, kas gadsimtiem nodarbinājis filozofus un zinātniekus - kā smadzenes veido mums apkārtējās telpas karti un kā mēs varam atrast ceļu sarežģītā vidē?" norāda komiteja.

Mozeri ir piektais precētais pāris, kas ieguvis Nobela prēmiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!