Foto: AFP/Scanpix
Nobela prēmijas komiteja Zviedrijā izlēmusi, ka puse no prēmijas par sasniegumiem medicīnā tomēr pienākas kanādiešu zinātniekam Deividam Steinmenam, kurš mira dažas stundas pirms komiteja izlēma viņu iekļaut laureātu sarakstā, pirmdien informē aģentūra "Associated Press".

Par profesora Steinmena nāvi kļuva zināms tikai pirmdien, kad laureāti tika nosaukti publiski. Viņš mira piektdien 30. septembrī, taču radinieki informēja viņa darba vietu Rokfellera universitāti Ņujorkā pirmdien un tā savukārt paziņoja skumjo faktu Nobela komitejai.

Pēc ārkārtas sanāksmes, kas veltīta šī neparastā jautājuma apspriešanai, komitejas locekļi lēma saglabāt Steinmenam piešķirto statusu un prēmijas daļu izmaksāt viņa mantiniekiem. Komitejas pārstāvji skaidro, ka lēmums par Steinmenu tika pieņemts, nezinot, ka viņš jau miris un līdz ar to nav pārkāpts prēmijas nolikums, kas paredz, ka tā pienākas tikai dzīvajiem. Šis ir pirmais precedents, kad Nobela nauda nonāk pie nelaiķa. Līdz šim ir bijuši divi gadījumi, kad laureāti nomirst  pēc prēmijas piešķiršanas, nesagaidot tās pasniegšanas ceremoniju.

Jau vēstīts, ka Steinmenam  pirms četriem gadiem tika diagnosticēts aizkuņģa dziedzera vēzis Viņš mira piektdien, 30.septembrī  68  gadu vecumā  - trīs dienas pirms Nobela  laureātu paziņošanas. Prēmijas komitejas pārstāvji atzinuši, ka šī ir nestandarta situācija, jo Nobela prēmijas netiek piešķirtas pēc nāves. Vēl tiks lemts vai prēmija pienākas mantiniekiem, vai arī to sadalīs divi atlikušie laureāti.

Kā ziņots šī gada Nobela prēmija medicīnā piešķirta amerikāņu zinātniekam Brūsam Beutleram, Luksemburgā dzimušajam Francijas zinātniekam Žilam Hofmanam un Kanādas zinātniekam Ralfam Steinmenam par imūnsistēmas pētījumiem, pirmdien paziņoja Nobela prēmiju komiteja Karolinska instititūtā Stokholmā.

"Boitlers un Hofmans dalīs pusi no prēmijas par pētījumiem iedzimtās imunitātes aktivizēšanā, bet otru pusi saņems Steinmens par dendrītajām šūnām un to lomu adaptīvajā imunitātē," teikts komitejas paziņojumā presei.

Kā ziņots, Nobela prēmijas apmērs ir 10 miljoni zviedru kronu ( 700 000 latu). Prēmija tiks pasniegta 10. decembrī, prēmijas dibinātāja Alfrēda Nobela nāves dienā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!