'Nočnoi dozor' Tallinā atzīmē 'Bronzas nakts' gadadienu

Nedēļas nogalē kustība "Nočnoi Dozor" Tallinā uzsāka tā dēvētās "Bronzas nakts" otrās gadadienas piemiņas pasākumu kopumu, ziņo "PM Online".
Piektdien kustība uzsāka tā saukto Georga lentīšu akciju. Krievijas militāros panākumus cildinošas lentītes tiks dalītas līdz 9. maijam, kad Krievijā tiek svinēti Uzvaras svētki, atzīmējot  Otrajā pasaules karā gūto uzvaru.

Pēc kustības "Nočnoi Dozor" sniegtās informācijas, Igaunija ir viena no tām valstīm, kur šī akcija līdz šim notikusi visveiksmīgāk. Četru gadu laikā pasaulē esot izdalīti kopumā 45 miljoni šādu lentīšu.

Sestdien pie Tallinas Centrālās bibliotēkas ēkas, kur aizsākās pirms diviem gadiem notikušie nemieri, kustība "Nočnoi Dozor" organizēja piketu, kurā piedalījās gandrīz simts dalībnieku. Piketā piedalījās arī Latvijas pārstāve Eiroparlamentā Tatjana Ždanoka.

Pirmdienas vakarā pikets ieplānots pie pilsētas halles un Tallinas ostas D-termināļa.

Ar šiem pasākumiem kustība "Nočnoi Dozor" cenšas no jauna pievērst uzmanību "Bronzas kareivja" pārvietošanas jautājumam.

Jau ziņots, ka 2007. gadā no 26. līdz28.aprīlim Igaunijā izcēlās masu nekārtības saistībā ar valdības lēmumupārvietot padomju karavīru mirstīgās atliekas no apbedījuma Tenismegipakalnā un viņiem par godu uzcelto pieminekli no pilsētas centra uzbrāļu kapsētu. Daļa Igaunijas krievvalodīgo iedzīvotāji to uztvēra kāņirgāšanos par kritušo piemiņu. Nekārtības izvērtās laupīšanā unvandālisma aktos, kas skāra arī Kohtlajerves pilsētu Igaunijasziemeļaustrumos, kur iedzīvotāji lielākoties runā krievu valodā.

Nemierulaikā policija aizturēja aptuveni 1200 cilvēku, aptuveni 50 tikaievainoti un dzīvību zaudēja Krievijas pilsonis Dmitrijs Gaņins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!