Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Islāmistu teroristu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") nogalinātā dibinātāja un līdera Abu Bakra al Bagdadi līķis apglabāts jūrā, atsaucoties uz avotiem Pentagonā, vēsta raidsabiedrība CNN.

Al Bagdadi tika nogalināts 26. oktobrī speciālā operācijā Sīrijas pierobežā ar Turciju. Svētdien ASV nacionālās drošības padomnieks Roberts O'Braiens paziņoja, ka ar "Daesh" līdera līķi rīkosies tāpat kā ar 2011. gadā nogalināto "Al Qaeda" vadoni Osamu bin Ladenu, kurš tika apglabāts jūrā.

Tāda apglabāšanas metode tika izvēlēta, lai teroristu līdera kapu nepadarītu par viņa ideoloģijas sekotāju svētvietu.

Divi avoti Pentagonā raidsabiedrībai CNN apstiprinājuši, ka al Bagdadi mirstīgās atliekas patiešām apglabātas jūras dzelmē.

Savukārt ASV prezidents Donalds Tramps mikroblogošanas vietnē "Twitter" publicējis dienesta suņa fotogrāfiju, kurš guvis ievainojumus operācijas laikā. Suņa vārds nav atklāts, jo tā joprojām ir ierobežotas pieejas informācija.

Tuvākajās dienās tikšot atslepenota arī daļa fotogrāfiju un video no al Bagdadi aizturēšanas operācijas gaitas.

Pirmdien arī tapis zināms, ka ASV sabiedroto cīņā pret "Daesh" "Sīrijas Demokrātisko spēku" (SDF) informators pirms ASV specvienības operācijas spējis iegūt al Bagdadi apģērba gabalu un asiņu paraugu, ar kuru palīdzību pirms uzbrukuma apstiprināta mērķa identitāte, skaidro CNN.

Operācijas gaitā divas personas saņemtas gūstā dzīvas, to identitātes nav atklātas.

Abu Bakrs al Bagdadi dzimis 1971. gadā Irākā, studējis teoloģiju. 2004. gadā aizdomās par dalību sazvērestībā pret ASV spēkiem, viņu arestēja amerikāņu karavīri. Pēc atbrīvošanas pievienojies pagrīdes džihādistu kustībai, kur drīz kļuvis par līderi.

2014. gadā al Bagdad iecēla sevi par kalifu – visu musulmaņu līderi – un pasludināja islāma kalifāta dibināšanu. Viņa vadībā "Islāma valsts" iekaroja plašas teritorijas Irākā un Sīrijā, kā arī pastrādāja masu zvērības pret cilvēkiem un vēstures mantojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!