Divi sprādzieni otrdien nogranduši Briseles Zaventemas lidostā, vēl viena eksplozija vēlāk nograndusi arī metro stacijā netālu no ES institūciju ēkas Briseles centrā. Beļģijas Veselības ministrija ziņo par aptuveni 250 ievainoto un ap 30 bojāgājušo.

Beļģijas policija otrdienas vakarā turpina meklēt iesaistītās personas, tostarp vienu no lidostas spridzinātājiem, kurš aizbēdzis no notikuma vietas.

Terorisma draudu līmenis Beļģijā paaugstināts līdz ceturtajai – pašai augstākajai pakāpei. Drošības pasākumi pastiprināti arī Francijā un Nīderlandē.

Atbildību par teroraktiem uzņēmies radikālo islāmistu grupējums "Daesh" ("Islāma valsts"), kas pērnā gada 13. novembrī sarīkoja asiņainos uzbrukumus Parīzē.

Reida laikā Beļģijas policija kādā ēkā Briselē atradusi spridzekli ar naglām, ķīmiskas vielas un teroristiskā grupējuma ''Daesh'' karogu.

Meklēšanā izsludināts kāds vīrietis, kurš fiksēts lidostas novērošanas kamerās. Tāpat policija aicinājusi iedzīvotājus iesūtīt foto vai video, kuros, iespējams, redzami sprādzienu rīkotāji.

Zaventemas lidosta būs slēgta arī trešdien, paziņojusi lidostas vadība, norādot, ka tā varētu tikt atvērta ceturtdien, kad būs pabeigtas pārbaudes un novērtēts ēkas stāvoklis.

Pirmais sprādziens Briseles Zaventemas lidostā nograndis pēc vietējā laika.

Ziņu aģentūra BELGA vēstīja, ka pirms sprādzieniem dzirdēti šāvieni un kliedzieni arābu valodā. Lidostā atrasta Kalašņikova sistēmas triecienšautene un neeksplodējusi spridzekļu josta.

Aptuveni stundas pēc sprādzieniem lidostā sekoja eksplozija Mālbekas metro stacijā Briseles centrā. Eksplozija skārusi otro vagonu no pavisam trim, kad vilciens sācis braukt prom no stacijas.

Mālbekas stacija atrodas netālu no Eiropas Savienības (ES) institūcijām. Eiropas Komisijas darbiniekiem tika ieteikts palikt telpās vai mājās. Visas ieplānotās ES tikšanās ir atceltas.

Sprādzieni notikuši četras dienas pēc tam, kad Briselē aizturēts Parīzes pērnā gada novembra teroraktu organizētājs Salahs Abdeslams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!