Pasaulē lielākais mobilo telefonu ražotājs - Somijas uzņēmums "Nokia" - ceturtdien iesniedza prasību tiesā pret ASV konkurentu "Apple Inc.", to apsūdzot desmit kompānijas reģistrētu patentu pārkāpšanā.

"Patenti attiecas uz bezvadu datiem, balss signāliem, drošību un šifrēšanu, un tie nelikumīgi izmantoti visos "Apple" izstrādātajos viedtelefonu "iPhone" modeļos, kopš tie parādījās tirgū 2007.gadā," teikts "Nokia" paziņojumā.

"Nokia" pārstāvji norādīja, ka kompānija ceturtdien Delavēras štata federālajā apgabaltiesā iesniegusi sūdzību pret "Apple".

"Atsakoties piekrist "Nokia" intelektuālā īpašuma izmantošanas tiesībām, "Apple" cenšas tikt sveikā cauri uz "Nokia" inovāciju rēķina," sacīja Somijas mobilo telefonu ražotāja pārstāvis juridiskos jautājumos Ilka Rahnasto.

Kompānija uzvēra, ka "Nokia" pēdējo 20 gadu laikā izpētē un attīstībā ieguldījusi 40 miljardus eiro (28,1 miljardu latu).

"Desmit tiesas prasībā iekļautie patenti ir saistīti ar tehnoloģijām, kas ir svarīgas, lai izstrādātu ierīces savietojamas ar vienu vai vairākiem GSM, trešās paaudzes (UMTS) mobilo sakaru un bezvadu LAN standartiem," paziņoja "Nokia".

Tajā pašā laikā analītiķi norāda, ka šī nav pirmā reize, kad mobilo ierīču ražotājs iesūdzējis tiesā konkurentu, lai aizsargātu tā vērtīgos patentus.

"Tas nav pārsteigums. "Nokia", visticamāk, ir veikusi pārrunas ar "Apple" kopš "iPhone" parādīšanās tirgū, taču nav spējusi panākt vienošanos. "Apple" ir pārdevuši vairākus desmitus miljonus telefonu, un, ja viņi nav samaksājuši par patentiem, tad tas varētu būt darījums vairāku miljardu eiro vai vismaz simtu miljonu eiro apmērā," sacīja "CCS Insight" tirgus izpētes vadītājs Bens Vuds.

Jau ziņots, ka "Nokia" šā gada trešajā ceturksnī strādāja ar 559 miljonu eiro (392,8 miljonu latu) tīrajiem zaudējumiem, tādējādi reģistrējot pirmos ceturkšņa zaudējumus šajā desmitgadē.

Zaudējumi galvenokārt tiek skaidroti ar pārdošanas apjoma un kompānijas tirgus daļas kritumu.

Nozares speciālisti uzsver, ka "Nokia" nav izdevies uzlabot savu viedtelefonu sēriju, lai piesaistītu klientus izvēlēties "Nokia" modeļus "iPhone" vai Kanādas uzņēmuma "Research In Motion" viedtālruņa "BlackBerry" vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!