Internetā pirmdien publicēta noklausīta telefonsaruna, kurā viena no Ukrainas opozīcijas līderēm Jūlija Timošenko nikni reaģē uz Krimas aneksiju un sola darīt visu, kas ir viņas spēkos, lai no Krievijas nepaliktu pāri "pat apdedzis lauks".

Telefonsaruna starp bijušos premjerministri Timošenko un bijušo Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes locekli Nestoru Šufriču it kā notikusi 18. martā, kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins Kremlī parakstīja līgumu par Krimas pievienošanu Krievijai, vēsta Krievijas raidsabiedrība RT.

Sarunu biedri ierakstā izsaka savu sašutumu par notikumu attīstību Krimā. Vīrieša balss pauž gatavību kara gadījumā kopā ar savu vecāko dēlu ņemt rokās ieročus un iet aizstāvēt Ukrainu.

Sievietes balss raksturo noskaņojumu, ka pati ir gatava ķerties pie ieročiem. "Tas jau pārkāpj visas robežas. Ir jāņem rokās ieroči un jāiet šaut tie nolādētie kacapi [krievi] ar visu viņu līderi," saka Timošenko.

Sieviete arī norāda, ka, ja viņai būtu pie varas, Krievija Krimu nedabūtu. Vīrietis tad piebilst, ka Ukrainai nav nepieciešamo spēku, lai pussalu noturētu.

"Es ceru, ka es varēšu iesaistīt visus savus sakarus. Un es darīšu visu iespējamo, lai visa pasaule celtos, tā, lai no Krievijas nepaliktu pāri pat apdedzis lauks," turpina sievietes balss ierakstā.

Tālāk sarunā tiek pieminēts jautājums, ko darīt ar astoņiem miljoniem krievu Ukrainas teritorijā, uz ko Timošenko it kā atbild, ka viņi ir jāiznīcina ar kodolieročiem.

Timošenko nav noliegusi sarunas autentiskumu, bet norāda, ka tā ir samontēta. Vietā par astoņiem miljoniem krievu viņa patiesībā esot teikusi, ka astoņi miljoni krievu Ukrainā "ir ukraiņi". Mikroblogošanas vietnes "Twitter" ierakstā politiķe arī atvainojas par necenzēto valodu.


Vēstīts, ka šī nav pirmā noklausītā telefonsaruna Ukrainas notikumu kontekstā, kas nopludināta un nokļuvusi vispirms Krievijas medijos.

Marta sākumā internetā parādījās Igaunijas ārlietu ministra Urmasa Paeta un Eiropas Savienības (ES) ārlietu pārstāves Ketrīnas Eštones saruna, kurā ministrs izklāstīja Kijevā dzirdēto, ka sadursmju laikā februārī galvaspilsētā cilvēkus nošāvušie snaiperi varētu būt saistīti nevis ar gāzto prezidentu Viktoru Janukoviču, bet ar kādu jaunās koalīcijas pārstāvi.

Februārī nopludinātā telefonsarunā bija dzirdams, kā ASV Valsts departamenta pārstāve Viktorija Nulanda rupji izsakās par Eiropas Savienību (ES). 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!