Afganistānas reaktīvā lidmašīna, kas ar 178 pasažieriem svētdien pēc pacelšanās no Kabulas lidlauka pazuda, ir nolaupīta un dodas uz Maskavu, aģentūrai AFP sacīja Afganistānas valdošā grupējuma "Taleban" ārlietu ministrijas pārstavis.
"Tā ir humāna traģēdija," teica pārstāvis Faizs Ahmeds Faizs, "Nolaupītāji ir afgāņu tautas un visas cilvēces ienaidnieki."

Ministrijas pārstāvis nepaskaidroja, kas ir lidmašīnas nolaupītāji.

"Mēs aicinām pasauli sniegt mums palīdzību," viņš teica.

Afganistānas aviosabiedrības "Ariana" lidmašīna "Boeing-727" pacēlās no Kabulas lidlauka pulksten 9.59 no rīta. Lidojuma galamērķis bija Mazarišarifas pilsēta Afganistānas ziemeļos.

Drīz pēc pacelšanās lidmašīna pazuda no radaru ekrāniem un pēc trim stundām nolaidās kaimiņvalsts Uzbekistānas galvaspilsētā Taškentā. Pēc tam lidmašīna turpināja lidojumu, dodoties Maskavas virzienā.

Lidmašīnas nolaupītāji Taškentā atbrīvojuši 10 pasažierus, tai skaitā sievietes un bērnus, aģentūrai AFP sacīja Afganistānas opozīcijas pārstāvis.

Ziņu aģentūra "Interfax" informēja, ka nolaupītā Afganistānas lidmašīna pēc degvielas uzpildes Taškentā nolaidusies Aktjubinskas lidostā Kazahstānas ziemeļrietumos.

Nolaupītāji paziņojuši, ka vēlas lidot uz Maskavu, Sanktpēterburgu vai Kijevu, atsaucoties uz Kazahstānas drošības spēku informāciju, ziņoja "Interfax".

Uzbekistānas Ārlietu ministrijas amatpersona aģentūrai "Interfax" sacīja, ka nolaupītāji draudējuši uzspridzināt lidmašīnu, ja netiks piegādāta degviela. Lidmašīnā atradušies vairāki bruņoti vīri.

Lidmašīnas nolaupītāji pieprasījuši atbrīvot gubernatoru Ismailu Hanu, kuru ieslodzījumā tur Afganistānas valdošā grupējuma "Taleban" režīms, svētdien ziņoja aģentūra "Afgan Islamic Press".

Pēdējo mēnešu laikā šī ir jau otrā lidmašīnas nolaupīšana Afganistānā. Decembrī tika nolaupīta aviosabiedrības "Indian Airlines" lidmašīna, kas lidoja no Katmandu lidostas Nepālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!