Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Tīmeklī nopludināti vairāku simtu Vācijas politiķu privātie dati, arī informācija par viņu dzīvesvietām un telefona numuriem, piektdien vēsta Berlīnē bāzētais medijs "rbb inforadio". Tīmeklī publicēti dati par teju visu Bundestāgā pārstāvēto partiju politiķiem. Vienīgais izņēmums ir eiroskeptiķu partija "Alternatīva Vācijai" (AfD).

Dati nopludināti ar sociālā tīkla "Twitter" starpniecību vēl decembrī, tomēr tas pamanīts vien nesen. Tvitera konta īpašnieks sevi raksturo ar tādiem jēdzieniem kā "drošības izpēte", mākslinieks", "satīra" un ironija". Tvitera konts bijis aktīvs kopš 2017. gada vidus, un datus tajā vairākās daļās sākts izlikt vēl pirms Ziemassvētkiem.

Pamatā publicēti politiķu mobilie telefoni un adreses. Publicēta arī informācija par dažu politiķu identitātes kartēm, viņu vēstules, cita veida sarakstes, rēķini un kredītkaršu dati, kas dažos gadījumos ir vairākus gadus veci. Politiski svarīgi dokumenti nav nopludināti.

Pagaidām nav skaidrs, kas ir atbildīgs par datu nopludināšanu un publicēšanu. Politiķu vidū, kuru dati nopludināti, ir arī kanclere Angela Merkele. Tīmeklī publicēts viņas faksa numurs, e-pasta adrese, vairākas vēstules.

Tieslietu ministre Katarina Bārlija nosodījusi datu nopludināšanu, to dēvējot par uzbrukumu demokrātijai. Viņa mudināja bez kavēšanās noskaidrot vainīgos un šīs rīcības motīvus. "Noziedznieki un tie, kas viņus atbalsta, nedrīkst diktēt debates mūsu valstī," sacīja ministre.

Saites uz vietnēm ar politiķu datiem tviterī publicētas Adventa kalendāra stilā, tomēr tas pamanīts vien nesen. Sociāldemokrātu politiķis Helge Lindhs ziņu aģentūrai DPA atzina, ka par datu nopludināšanu uzzinājis vien ceturtdienas vakarā.

Nopludināta privāta informācija arī par cilvēkiem, kas nav saistīti ar politisko jomu, arī vairāku žurnālistu un mūziķu dati.

Valdība šobrīd cenšas noskaidrot, vai dati iegūti hakeru darbības rezultātā, vai arī tos nopludinājis kāds, kuram jau bijusi piekļuve datiem. Valdības iekšējais tīkls nav ticis apdraudēts, tviterī pavēstīja Federālais Informācijas drošības birojs.

Vācijas valdība ir satraukta par datu noplūdi, un visas atbilstošās institūcijas nodarbojas ar izmeklēšanu, piektdien preses brīfingā paziņoja Vācijas valdības preses sekretāra vietniece Martīna Fīca. "Vācijas valdība pret šo incidentu izturas nopietni," viņa sacīja.

Kā norādīja Fīca, nopludinātu visu līmeņu politiķu dati - gan Eiropas Parlamenta un Bundestāga, gan landtāgu un vietējo pašvaldību politiķu dati. "Iestādes pastiprināti strādā pie tā, lai izmeklētu visus apstākļus," viņa piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!