Foto: EPA/Scanpix/LETA

Nīderlandes galēji labējās partijas "Forum voor Democratie" (FvD; "Forums demokrātijai") politiķim, kurš 2016. gadā bija iniciators referendumam par Eiropas Savienības (ES) un Ukrainas asociācijas līgumu, bijuši aizdomīgi sakari ar Krieviju, liecina medijiem nopludināta sarakste lietotnē "WhatsApp".

Eiroskeptiskās pretimigrācijas partijas parlamenta deputāts Tjerī Bodē "WhatsApp" sarakstē ar FvD kolēģiem izteicies par saviem kontaktiem ar Krievijas pusi.

Šī sarakste nonākusi pētnieciskās žurnālistikas projekta "Zembla" un radio "De Nieuws BV" rīcībā.

Pirms četriem gadiem rakstītajās īsziņās Bodē apliecināja, ka pirms referenduma Nīderlandē ticies ar Krievijas pilsoni Vladimiru Korņilovu, kuram esot sakari ar Kremli.

Bodē Korņilovu raksturoja kā "krievu, kas strādā [Krievijas prezidenta Vladimira] Putina labā" un ir "ļoti ietekmīgs cilvēks".

"Es strādāju pie šī Korņilova lietas," vēlāk norādījis Bodē, kaut gan nav īsti skaidrs, ko viņš ar to domājis.

Pēc tam, kad Bodē Nīderlandes medijiem bija apgalvojis, ka Ukraina nosūtījusi savus aģentus provokatorus, lai tie iejaucas Nīderlandes referendumā, FvD kolēģi viņam vaicāja, vai viņam ir kādi pierādījumi.

"Nē. Informācija nāk no Korņilova," atzina Bodē.

Kad Bodē kādā brīdī aptrūkusies nauda, viņš norādījis, ka "varbūt Korņilovs vēlas samaksāt kaut ko papildus" un ka "Korņilovs var to atrisināt ar visu savu naudu".

Bodē kopā ar Nīderlandes satīrisko izdevumu "GeenStijl" bija iniciatori nesaistošam referendumam par to, vai Nīderlandei vajadzētu ratificēt ES asociācijas līgumu ar Ukrainu.

Kijevā bāzētā Krievijas NVS institūta - Kremļa struktūras - bijušais direktors Korņilovs arī bija ieradies Nīderlandē un uzbruka līgumam, medijos uzdodoties par neitrālu ekspertu.

Nīderlandes vēlētāji nobalsoja pret ratifikāciju, ar to radot jaunu prāta mežģi Briselei.

Nīderlandes valdība galu galā vienošanos ratificēja, tomēr ES jaunā atrunā norādīja, ka līgums negarantē militāru palīdzību vai dalību blokā nākotnē.

Bodē FvD sākotnēji izveidoja kā domnīcu. Vēlāk tā pārtapa par partiju, bet 2017. gada vēlēšanās izcīnīja divas vietas parlamentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!