Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Nopludinātie ASV Aizsardzības ministrijas dokumenti liecina, ka Ēģiptes prezidents Abdelfatahs al Sisi, kurš ir viens no tuvākajiem ASV sabiedrotajiem Tuvajos Austrumos, devis rīkojumu izgatavot līdz 40 000 raķešu slepenai nosūtīšanai Krievijai, vēsta laikraksts "Washington Post".

Laikraksts ziņo, ka ar 17. februāri datētā slepenā dokumentā atstāstītas it kā notikušas sarunas starp Sisi un augstākajām Ēģiptes militārpersonām, kā arī minēti plāni par artilērijas šāviņu un šaujampulvera piegādi Krievijai. Saskaņā ar dokumentu Sisi uzdevis amatpersonām turēt slepenībā raķešu ražošanu un nosūtīšanu, "lai izvairītos no problēmām ar Rietumiem".

Jau ziņots, ka pēdējo dienu laikā sociālajos tīklos ir nonākuši vairāki desmiti nopludinātu dokumentu, kas ietver novērtējumus un slepenus izlūkošanas ziņojumus, kas attiecas ne tikai uz Ukrainu un Krieviju, bet arī ASV sabiedroto analīzi. Tomēr nav skaidrs, vai šie dokumenti ir autentiski vai safabricēti.

Ēģiptes varasiestādes žurnālistiem norādīja, ka ievēro nostāju par neiejaukšanos Ukrainas karā un aicina visas puses nolikt ieročus. ASV valdības pārstāvis, kurš vēlējās palikt anonīms, sacīja, ka, šķiet, piegādes plāns netika īstenots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!