Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Jaunizbūvētā dabasgāzes cauruļvada "Nord Stream 2" operators izveidojis meitasuzņēmumu "Gas for Europe GmbH" (burtisks tulkojums latviski – "Gāze Eiropai") Vācijā, lai tādējādi formāli izpildītu Vācijas likumdošanas prasības gāzesvada darbības uzsākšanai, vēsta "Radio Brīvā Eiropa".

Krieviju un Vāciju pa Baltijas jūras gultni savienojošā gāzes cauruļvada operators "Nord Stream 2 AG" paziņojumā norādījis, ka jaunizveidotais uzņēmums kļūšot par 54 kilometrus gara Vācijas teritoriālajos ūdeņos esoša cauruļvada posma, kā arī Baltijas jūras krastā izbūvētās infrastruktūras īpašnieku.

Vācijas regulators jau novembrī paziņoja, ka aptur cauruļvada sertifikāciju, norādot, ka Šveicē reģistrētajam uzņēmumam "Nord Stream 2 AG" sākotnēji jāizveido meitasuzņēmums Vācijā. "Nord Stream 2 AG" pieder Krievijas valsts kontrolētajam enerģijas konglomerātam "Gazprom" konsorcijā ar Eiropas enerģētikas kompānijām.

Regulators paziņojis, ka pagaidām sertifikācija netiek turpināta, jo jaunā uzņēmuma rīcībā jāpāriet noteiktiem aktīviem, kā arī darbiniekiem, turklāt laiku prasīs dokumentācijas sagatavošana.

Cauruļvads, kas dabasgāzi ļauj nogādāt no Krievijas uz Vāciju un tālāk citām Rietumeiropas valstīm apiet līdzšinējo kārtību, kad vairumu dabasgāzes Eiropa saņēma tranzītā caur Ukrainu un citām Austrumeiropas valstīm, nodrošinot tām ievērojamus ienākumus, kā arī garantēja tām noteiktu teikšanu Krievijas enerģētikas eksporta politikā. Ukraina, Latvija, Polija un vairākas citas valstis uzsvērušas, ka "Nord Stream 2", kura izbūve pabeigta jau pērnā gada septembrī, palielinās Eiropas atkarību no Krievijas ne tikai ekonomiski, bet arī politiski.

Krievijai savelkot vairāk nekā 127 000 karavīru un turpinot bruņojuma piegādes Ukrainas pierobežā "Nord Stream 2" kļuvis par vienu no galvenajiem pārrunu tematiem. ASV jau paziņojusi, ka Krievijai paplašinot 2014. gadā sākto iebrukumu Ukrainā, "Nord Stream 2" darbu neuzsāks. To pieļāvuma formā izteikušas arī Vācijas amatpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!