Foto: AP/Scanpix

Vairāki džihādisti no Norvēģijas varētu būt ieguvuši vadošus amatus "Islāma valstī" (IS), atsaucoties uz Norvēģijas speciālo uzdevumu vienības vadītāju Kjelu Grandāgenu, raksta raidsabiedrība RT.

Tiek uzskatīts, ka šīs teroristu organizācijas rindās Irākā un Sīrijā karo aptuveni 150 kaujinieki no Norvēģijas. "Mēs ticam, ka vairāki no norvēģiem ir uzkalpojušies līdz vidējā mēroga vadītāju posteņiem," atklājis Grandāgens, "tāpat ir daži norvēģi, kas IS ieņem vadošos amatus."

Viens no tādiem ir čīliešu izcelsmes norvēģis Bastians Vaskēzs, kurš nesen kritis kaujās, savukārt kāds Eritrejas izcelsmes Norvēģijas iedzīvotājs, kura vārds netiek atklāts, ir IS komandieris.

Grandāgens uzskata, ka pie cilvēku no Norvēģijas radikalizācijas vainojama netālu no Oslo bāzētā "Profetens Ummah" grupa.

Specvienības vadītājs norāda, ka tas ir liels drauds Norvēģijai, jo norvēģi, kuri Irākā un Sīrijā apgūst kaujas prasmes, tās var izmantot savā mājas zemē. Tā kā IS uztur attiecības arī ar grupējumiem citās valstīs, nākotnē viņiem varētu būt viegli saņemt jaunus dokumentus, atgriezties un pastrādāt teroraktus Norvēģijā un arī citās Eiropas valstīs vai izveidot teroristu aģitēšanas centru.

Viņš norāda, ka IS šobrīd ir sasniegusi savu zenīta stundu, un pēc ievērojamajiem zaudējumiem pie Kobanes pilsētas džihādistiem būs jāmaina sava taktika. Tikmēr tās spēkus joprojām nevajag novērtēt pārāk zemu - pēc uzlidojumiem islāmisti var pārietu uz tā saucamo partizānu kara taktiku.

Grandāgens arī skaidro, ka Norvēģija neuzskata, ka IS tuvākajā laikā var tikt sakauta. "Viņiem ir viss nepieciešamais, lai militāri spētu pastāvēt vēl ilgu laiku gan vietās, kurās tie atrodas patlaban, gan kā starptautiskā terorisma centrs."

No Eiropas IS pievienojušies jau vismaz 5 000 karotāju, tostarp vislielākais skaits ir no Lielbritānijas, Francijas un Vācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!