Norvēģijas Radiācijas un kodoldrošības aģentūra nofotografējusi pirms 30 gadiem nogrimušo PSRS atomzemūdeni K-278 "Komsomoļec" ("Komjaunietis") un konstatējusi radiācijas noplūdi no tās.

"Tā padomju kodolzemūdene izskatās šodien – 30 gadus pēc nogrimšanas Norvēģu jūrā. Pētnieki svētdien vakarā saņēmuši pirmās vraka fotogrāfijas," teikts aģentūras tvitera ierakstā zem attēla.

Fotogrāfija uzņemta ar dziļūdens aparātu "Ægir 600", ziņo "The Barents Observer". Misijas mērķis bijis radiācijas līmeņa mērīšana.

Zemūdenes reaktora telpas ventilācijas vārsta tuvumā radiācijas līmenis pārsniedzis normu par 100 tūkstošiem reižu, ziņo Norvēģijas telekanāls TV2. Radiācijas noplūde gan tikusi konstatēta arī iepriekšējā Krievijas rīkotā ekspedīcijā 2007. gadā. Pagaidām tas draudus zvejniecībai un pētniecībai neradot, medijam skaidro pētnieki.

Padomju atomzemūdene "Komsomoļec" Norvēģu jūrā nogrima 1989. gada 7. aprīlī. Zemūdene ūdenī bija ielaista tikai piecus gadus pirms avārijas. Būvniecības laikā "Komsomoļec" tika dēvēts par unikālu.

Zemūdenei bija titāna korpuss, jaudīgs kodolreaktors, iegremdēšanās dziļums līdz 1000 metriem un liels pārvietošanās ātrums. Titāna korpusa dēļ tā bija arī dārgākā PSRS flotes zemūdene. "Komsomoļec" tika uzskatīts par tik uzticamu, ka kara gadījumā to bija iecerēts izmantot par komandpunktu visu PSRS zemūdeņu vadībai, raksta "Currenttime".

Zemūdenes nogrimšanas iemesli publiski līdz šim nav skaidri zināmi.

Uz zemūdenes atrodas kodolreaktors, kuru ekipāža avārijas brīdī paspējusi apturēt, kā arī divas kaujas kodolgalviņas, raksta "Severpost.ru".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!