Foto: Reuters/Scanpix
Pirmdien Norvēģijā klajā nākusi grāmata, kurā apkopoti vairāk nekā 7000 par terorismu notiesātā ekstrēmista Andersa Bēringa Breivika e-pasta vēstuļu, atsaucoties uz vietējiem medijiem, vēsta aģentūra "RIA Novosti".

Vēstules savācis un apkopojis norvēģu rakstnieks un žurnālists Hetils Sturmarks, kurš specializējas pagājušā gada 22. jūlijā Breivika sarīkotā terorakta pētīšanā. Mediji gan neatklāj, kā žurnālists ieguvis savā rīcībā Breivika e-pasta vēstules.

"Pats galvenais, ka lasītāji varēs paši gūt priekšstatu par to, ko Breiviks darīja līdz 22. jūlijam, ar ko kontaktējās un kā gatavojās teroraktam," laikraksts "Dagbladet" citē rakstnieku.

Grāmatā pārsvarā nav atklāti to personu vārdi, ar kurām Breiviks sarakstījās. Tomēr tajā būs sastopami vārdi un uzņēmumu nosaukumi, kas jau izskanējuši presē saistībā ar Breivika lietu, norāda mediji.

Šī ir jau otrā Breivikam veltītā Sturmarka grāmata, turklāt autors vēlas rakstīt vēl trešo – par varas iestāžu rīcību 22. jūlija terorakta laikā.

Par vēlmi cietumā sarakstīt trīs grāmatas ir paziņojis arī pats Breiviks.

Jau vēstīts, ka 24. augustā tiesa Breivikam par teroraktu sarīkošanu un 77 cilvēku nogalināšanu piesprieda maksimālo - 21 gadu cietumsodu ar iespēju termiņu pagarināt.

Breiviks pērn 22.jūlijā sarīkoja divus teroraktus. Ekstrēmists atzīst, ka sarīkoja sprādzienu valdības kvartālā galvaspilsētā Oslo, kurā gāja bojā astoņi un ievainoti vairāki cilvēki, bet vēlāk, pārģērbies par policistu, sarīkoja apšaudi valdošās Darba partijas jaunatnes nometnē Tīrifjordena ezera Utejas salā, kur viņš nogalināja 69 cilvēkus. Tomēr viņš neatzīst, ka ir pastrādājis ko krimināli sodāmu, apgalvojot, ka uzbrukumi bijuši "preventīvs pasākums", lai pasargātu Eiropu no "musulmaņu invāzijas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!