Foto: Publicitātes foto

Norvēģijas valdība atsakās amerikāņu kompānijai "Apple" atļaut uzņemt galvaspilsētas Oslo aerofotogrāfijas, kas nepieciešamas trīsdimensiju kartes radīšanai, atsaucoties uz vietējiem medijiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Atļaujas nedošana pamatota ar bažām par drošību, ko varētu ietekmēt detalizēti valdības ēku attēli, raksta laikraksts "Aftenposten".

Ikvienam, kurš vēlas lidot virs Oslo un uzņemt fotogrāfijas, ir jāsaņem varasiestāžu atļauja, kas šajā gadījumā nav izsniegta. Drošības pasākumi Norvēģijā ir pastiprināti kopš terorists Anderss Breiviks 2011. gada jūlijā novietoja bumbu pie valdības ēkas Oslo.

Valdība nevar ierobežot karšu servisu satelītu attēlus, bet var ierobežot lidojumus virs pilsētas, jo no lidmašīnas var uzņemt augstākas izšķirtspējas attēlus, raidsabiedrībai BBC pastāstīja "Aftenposten" drošības jautājumu reportieris Henings Kars Ekrolls.

Uzņemt Oslo aerofotogrāfijas iepriekš gan ir atļauts Norvēģijas kompānijām, piemēram, "Gule Sider", bet uzņēmuma kartē nav redzami noteiktu vietu detalizēti attēli, skaidro Ekrolls. Oslo trīsdimensiju attēlus piedāvā arī kompānija "Nokia", tomēr tās kartē ir redzamas tikai noteiktas pilsētas daļas.

Vietējām kompānijām saņemt atļaujas aerofotografēšanai ir vienkāršāk, jo valdībai ir lielāka iespēja kontrolēt to uzņemto materiālu, norāda "Aftenposten".

"Apple" trīsdimensiju kartēs pašlaik nav redzamas arī ASV Aizsardzības ministrijas un Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) ēkas, uzsver laikraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!