Foto: Publicitātes foto

Daudzu Norvēģiju šoruden sasniegušo patvēruma meklētāju telefonos bijuši "Daesh" ("Islāma valsts") džihādistu veikto galvu nociršanas skatu, beigtu bērnu un teroristu karogu fotoattēli, paziņojuši Norvēģijas izlūkdienesti.

Norvēģijas Policijas drošības dienests (PST) no imigrācijas amatpersonām saņēmis simtiem norāžu par patvēruma meklētājiem, kas, iespējams, simpatizē teroristiem, vēsta laikraksts VG.

"No Policijas imigrācijas vienības, no Policijas imigrācijas dienesta (PU) darbiniekiem, no Imigrācijas direktorāta (UDI) un patvēruma centriem mēs esam saņēmuši ziņojumus, kuru daudzums mērāms ar trīsciparu skaitli," laikrakstam atzina PTS priekšnieks Ēriks Heuglanns. "Mūsu darbs ir novērtēt šos ziņojumus."

Šoruden nelegālo imigrantu lielākā pieplūduma laikā PU bijis tā pārslogots, ka vairs nav varējis pienācīgi veikt imigrantu izvērtēšanu, un tas nozīmē, ka 13 000 ieceļotāju novērtēti pavirši, atzina Heuglanns.

PST izveidojis īpašu nodaļu, kas veic izmeklēšanu saistībā ar imigrantu telefonos un planšetdatoros atrastajiem šaušalīgajiem attēliem.

Heuglanns uzsvēra, ka lielākā daļa imigrantu, kas ierodas Norvēģijā, nerada riskus drošībai, bet tas, ka imigrantu telefonos ir saglabāti šie attēli un video, automātiski nenozīmē, ka viņi ir saistīti ar teroristiem.

"Var būt dažādi iemesli, kāpēc jums ir šie attēli," viņš sacīja. "Jūs iespējams gribat paturēt liecības vai arī jums ir vēlēšanās parādīt to, ko jūs esat redzējis, vai arī tas varētu būt taktisks solis - paturēt to organizāciju simbolus, kuru kontrolētās teritorijas jūs šķērsojat."

"Tam, kas izskatās biedējoši, var būt citi iemesli līdzās teroristu organizāciju atbalstam."

No vairākiem simtiem lietu, ko izskatījis PST, tikai daži imigranti joprojām raisa bažas arī pēc izmeklēšanas pabeigšanas.

"Daesh" ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējums uzņēmies atbildību par Parīzē 13. un 14.novembrī notikušo slaktiņu, kurā tika nogalināti 130 cilvēki. Vismaz divi Parīzes slaktiņa teroristi Eiropā ieradušies kā ar migrantu plūsmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!