Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Norvēģija bloķējusi Bergenā esošās autoražotāja "Rolls-Royce" dzinēju rūpnīcas "Bergen Engines" pārdošanas darījumu Krievijas transporta mašīnbūves uzņēmumam "Transmašholding", vēsta "Radio Svoboda".

Kā iemeslu pārdošanas bloķēšanai Oslo min bažas, ka Krievijas rokās var nonākt sensitīvas tehnoloģijas.

"Pārdošana pastiprinās Krievijas militāristu iespējas, kas zināmā mērā ir pretrunā Oslo un tās sabiedroto interesēm drošības jomā," Norvēģijas parlamentā paziņoja tieslietu un valsts sabiedriskās drošības ministre Monika Melana.

Viņa norādīja, ka Norvēģijas varasiestāžu rīcībā ir informācija, kas ļauj secināt, ka novērst šādu darījumu ir pilnīgi nepieciešams solis.

Bažas par dzinēju ražotnes pārdošanas sekām sāka izskanēt drīz pēc tam, kad "Rolls-Royce" pērn paziņoja par šādiem plāniem. Britu autoražotājs, kas pazīstams ar luksusa klases transporta un lidmašīnu dzinēju ražošanu, lēmumu pārdot savu Norvēģijas aktīvu skaidroja ar vēlmi saglabāt ienākumus Covid-19 pandēmijas apstākļos.

"Bergen Engines" dibināts 1946. gadā, ražo un apkalpo dzinējus kuģiem un enerģijas ražošanai. Bergenas dzinējus izmanto arī Norvēģijas karaflote.

"Transmašholding" ir Krievijas lielākais dzelzceļa tehnikas ražotājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!