Foto: AFP/Scanpix
Oslo tiesa pirmdien atzinusi divus apsūdzētos par vainīgiem uzbrukuma plānošanā dāņu laikrakstam "Jyllands-Posten", kas 2005.gadā publicēja pravieša Muhameda karikatūras.

Terorakta plānošanā par vainīgiem tika atzīti Ķīnas uiguru izcelsmes Norvēģijas pilsonis Mīkaels Davuds un Irākas kurds Šavans Sadeks Saīds Budžaks.

Uzbrukuma galvenajam plānotājam Davudam tiesa piesprieda septiņus gadus ilgu cietumsodu, bet Budžakam - trīsarpus gadus cietumā.

Abi vīrieši, kuriem bija sakari ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda", tika arestēti 2010.gada jūlijā. Viņi plānoja uzbrukumu laikrakstam "Jyllands-Posten" un karikatūrista Kurta Vestergorda slepkavību.

Prokuratūra bija pieprasījusi abiem apsūdzētajiem piespriest attiecīgi 11 un piecus gadus ilgus cietumsodus.

Trešais šajā lietā apsūdzētais - Norvēģijā mītošais uzbeks Davids Jākobsens - smagākajās apsūdzībās tika attaisnots, bet viņam tika piespriests četru mēnešu ilgs cietumsods par palīdzības sniegšanu Davudam un Budžakam.

76 gadus vecais dāņu karikatūrists bija autors vienai no skandalozākajām karikatūrām, ko 2005.gadā publicēja "Jyllands-Posten", izraisot islāma pasaules sašutumu un nāves draudus autoram.

Vestergorda zīmējumā musulmaņu pravietis attēlots ar bumbu turbānā, kurai aizdedzināts deglis. Kopš tā laika Vestergords un viņa ģimenes locekļi ir spiesti dzīvot pastiprinātas apsardzes uzraudzībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!