Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kāds Norvēģijas pilsonis, kurš notiesāts par bērnu pornogrāfijas glabāšanu un publicēšanu, panācis ka "Google" izdzēš viņa personas datus no meklēšanas dzinēja, lasāms Norvēģijas datu uzraudzības iestādes mājaslapā publicētajā lēmumā.

Lēmumā norādīts, ka datu subjekts (notiesātais vīrietis) iepriekš tika notiesāts par to, ka viņa īpašumā tika atrastas fotogrāfijas un videomateriāli, kuros redzama seksuāla rakstura vardarbība pret bērniem. Minētie noziegumi notika 20 gadus ilgā laika periodā. Šajā laikā vīrietis strādāja par psihiatru un liecināja tiesas lietās, kuras bija saistītas ar bērnu labklājību.

Pēc cietumsoda izciešanas vīrietis vērsās pie "Google", lai, izmantojot savas Vispārīgajā datu aizsardzības regulā (VDAR) noteiktās tiesības tikt aizmirstam, tiktu izdzēsts no "Google" meklējumu rezultātiem, kuros redzama viņa sodāmība. "Google" šo lūgumu noraidīja, pamatojot, ka sabiedrības interesēs ir tas, lai šādi rezultāti būtu redzami.

Saņēmis noraidījumu, vīrietis vērsās pie Norvēģijas datu aizsardzības iestādes, kas nolēma apmierināt vīrieša lūgumu. "Google" šo lēmumu apstrīdēja augstākā iestādē, taču zaudēja arī tajā.

Augstākā iestāde savā lēmumā atgādināja, ka atbilstoši VDAR normām, uzņēmumiem ir pienākums izdzēst personu datus, ja tiek saņemts lūgums to izdarīt. Tiesa, šis pienākums nav jāpilda tādos gadījumos, ja pastāv leģitīmas intereses to nedarīt.

Konkrētajā lietā augstākā iestāde atzina, ka pastāv zināmas sabiedrības intereses, jo notiesātais vīrietis iepriekš strādājis ar bērniem, tāpat iestāde atzina, ka pagājuši tikai četri gadi kopš soda izciešanas, proti, ne tik ilgs laiks, lai varētu uzskatīt, ka dati ir novecojuši.

Tiesa, augstākā iestāde secināja, ka meklētāja atrodamie rezultāti satur informāciju par kriminālsodāmību, kas ir klasificējama kā vairāk aizsargājama informācija, kā arī atsevišķos meklējumu rezultātos tā nav atjaunota, lai sniegtu svaigāko informāciju. Tāpat tika secināts, ka atrodamā informācija galvenokārt ir blogu ieraksti, kuros tiek kritizēta Norvēģijas bērnu aizsardzības sistēma, kas nav tieši saistīta ar pieteicēja personību.

Augstākā iestāde arī atzīmēja, ka atrodamā informācija rada kaitējumu pieteicēja ģimenei un bērniem, piemēram, pieteicēja bērni tiek izslēgti no dažādām aktivitātēm, bet pašam pieteicējam ir grūtības atrast darbu.

Lēmumā aprakstīta epizode, kurā pieteicēja bērnam tika atteikta iespēja pievienoties vietējam futbola klubam, jo citu bērnu vecāki iebilda pret to, ka viņš (pieteicējs) atrodas viņu bērnu tuvumā.

Jāpiebilst, ka notiesātais vīrietis vairs nevar strādāt par psihiatru. Savā lēmumā augstākā iestāde atsaucās uz arī uz tiesas spriedumu, kurā Eiropas Savienības tiesa (EST) secināja, ka mājaslapu uzturētāju datu apstrādes mērķi ir atšķirīgi no tiem, kas ir interneta meklētāju uzturētājiem

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!