Norvēģijā pastiprinās islāma radikāļu sarīkotu terora aktu draudi, daļēji saistībā ar valsts militāro klātbūtni Afganistānā, otrdien pavēstīja Norvēģijas izlūkdienests.
Islāma kaujinieki tuvākajos gados Norvēģijai radīs "ievērojamas problēmas", un pastāv liecības, ka vietējie grupējumi kļūst arvien radikālāki.

"Norvēģijas ieguldījums Afganistānā ir galvenais iemesls, kāpēc Norvēģijas intereses islāma ekstrēmisti tagad uzskata par likumīgu mērķi," teikts Policijas drošības dienesta (PST) ziņojumā par teroristu uzbrukuma draudu novērtējumu.

Norvēģija uz Afganistānu ir nosūtījusi aptuveni 500 karavīru, un šonedēļ aizsardzības ministrs pavēstīja, ka Norvēģija kopā ar citām NATO valstīm varētu tur palikt līdz 2015.gadam.

PST ziņojumā teikts, ka radikālo grupējumu aktivitātes Norvēģijā ir galvenokārt saistītas ar finansiālas palīdzības sniegšanu cilvēkiem vai grupējumiem ārzemēs.

"Pieaugošais radikālisms Norvēģijā nacionālo terorisma ainu padara mazāk prognozējamu," paziņoja PST, piebilstot, ka citās valstīs gūtā pieredze liecina, ka grupējumiem var ātri parādīties "operatīvi nodomi un spējas".

Valdības amatpersonas otrdien paziņoja, ka saistībā ar PST ziņojumā minētajiem draudiem, visticamāk, slēgs autosatiksmei ielu gar galvenajām ministrijām.

Norvēģija pagājušajā mēnesī izjuta teroristu uzbrukumu, kad Kabulas viesnīcai uzbruka talibu nemiernieki, kad tur atradās Norvēģijas ārlietu ministrs Jūnass Gārs Stēre, un uzbrukumā gāja bojā viņu pavadošs norvēģu žurnālists.

2006.gadā Norvēģija bija viens no mērķiem musulmaņu protestos visā pasaulē saistībā ar pravieša Muhameda karikatūru publicēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!