Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Norvēģijas laikraksts "The Barents Observer" plāno sūdzēt Krievijas informācijas tehnoloģiju un masu komunikācijas uzraudzības dienestu "Roskomnadzor" Eiropas Cilvēktiesību tiesā par pieejas bloķēšanu laikraksta tīmekļa vietnei Krievijā.

"Krievija bloķē neatkarīgu ziņu izdevumu ārpus Krievijas, kas nodarbojas ar neatkarīgu žurnālistiku," raidorganizācijai NRK otrdien sacīja "The Barents Observer" žurnālists Atle Stolesens.

Krievija bloķē laikraksta mājaslapu kopš 2019. gada. Iemesls tam ir raksts par homoseksuālu vīrieti no Zviedrijas. Intervijā vīrietis stāstīja par savām psiholoģiskajām problēmām un pašnāvības mēģinājumiem, norādīja Stolesens.

"Roskomnadzor" nosprieda, ka šis raksts pamudina uz pašnāvību, kas savukārt ir pretrunā Krievijas likumiem.

Laikraksts sākotnēji apstrīdēja "Roskomnadzor" lēmumu Krievijas tiesā, bet neguva vēlamo rezultātu. Tagad laikraksts cer, ka šo lietu izskatīs Eiropas Cilvēktiesību tiesa.

"The Barents Observer" uzskata, ka "Roskomnadzor" lēmums pārkāpj Eiropas konvencijas 10.pantu, kas attiecas uz preses brīvību.

"The Barents Observer" ir darbiniekiem piederošs laikraksts, kas plaši atspoguļo Krievijas sabiedrībā, politikā un uzņēmējdarbībā notiekošo un publicē savus rakstus angļu un krievu valodās. Laikraksts bāzējas Kirkenesā, kas atrodas netālu no Norvēģijas robežas ar Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!