Foto: Reuters/Scanpix
Norvēģijas labējais ekstrēmists Anderss Bērings-Breivīks pirms uzbrukumiem, kuros viņš nogalināja 77 cilvēkus, bija lietojis narkotikas, pirmdien paziņoja Norvēģijas policija, tomēr neatklāja, kas tās bija par narkotikām.

"Es varu apstiprināt, ka viņš lietoja nelegālas narkotikas. Es negribu komentēt, kas tās bija [par narkotikām], bet zināmu daudzumu [narkotiku] viņs bija lietojis," aģentūrai AFP teica policijas prokurors Pols Fredriks Jorts-Krābī.

Savā 1500 lappušu manifestā, kuru Bērings-Breivīks ievietoja internetā dažas stundas, pirms uzbrukumiem, viņš atzina, ka lietojis anaboliskos steroīdus, kas viņu padarījuši agresīvu. Bērings-Breivīks nodarbojās ar kultūrismu, un anaboliskos steroīdus parasti lieto kultūristi.

"Ir skaidrs, ka viņš bija lietojis steroīdus, bet viņš arī lietoja citas narkotikas, par kurām es negribu izteikties sīkāk," pirmdien teica Jorts-Krābī.

Arī Bēringa-Breivīka advokāts Geirs Lipestāds 26.jūlijā teica, ka viņa aizstāvamais pirms uzbrukumu veikšanas lietojis narkotikas, kas viņu padarījušas "stipru, efektīvu un modru".

32 gadus vecais Norvēģijas labējais ekstrēmists Anderss Bērings- Breivīks atzīst, ka sarīkojis abus 22.jūlijā notikušos teroraktus - sprādzienu valdības kvartālā galvaspilsētā Oslo, kurā gāja bojā astoņi un ievainoti vairāki cilvēki, un apšaudi valdošās Darba partijas jaunatnes nometnē Tīrifjordena ezera Utejas salā, kur ekstrēmists nogalināja 69 cilvēkus.

Viņa garīgās veselības stāvokli noteiks psihiatri, kas izvērtēs, vai viņš spēj stāties tiesas priekšā, kuru prokurori neprognozē ātrāk par nākamo gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!