Foto: AFP/Scanpix
Norvēģijas policija otrdienas vakarā paziņoja, ka ir atradusi un detonējusi sprāgstvielas lauku saimniecībā, kuru nomāja labējais ekstrēmists Anderss Bērings-Breivīks, kas piektdien divos teroraktos nogalināja 76 cilvēkus.

Saimniecība atrodas uz ziemeļiem no Oslo. Policija atteicās izpaust, cik daudz un kādas sprāgstvielas tika atrastas.

"Mēs uzskatījām par labāku tās nepārvietot, un tās tika iznīcinātas uz vietas kontrolētā eksplozijā," sacīja policijas preses sekretāre Trine Dingelanne.

Bērings-Breivīks, kurš atzinies sarīkoto teroraktu ilgā plānošanā, nomāja šo saimniecību it kā dārzeņu audzēšanai.

Norvēģijas plašsaziņas līdzekļi vēstīja, ka saimniecība bijusi aizsegs, lai Bērings-Breivīks varētu iepirkt lielus daudzumus minerālmēslojuma spridzekļa izgatavošanai, neradot aizdomas. Kopš maija sākuma viņš nopircis sešas tonnas mēslojuma.

32 gadus vecais Norvēģijas labējais ekstrēmists Bērings-Breivīks atzīst, ka piektdien sarīkojis abus teroraktus - sprādzienu valdības kvartālā galvaspilsētā Oslo, kurā gāja bojā astoņi un ievainoti vairāki cilvēki, un apšaudi valdošās Darba partijas jaunatnes nometnē Tīrifjordena ezera Utejas salā, kur ekstrēmists nogalināja 68 cilvēkus.

Pirmdien tiesā viņš paziņoja, ka neesot izdarījis neko krimināli sodāmu, un sacīja, ka vēlējies paglābt Norvēģiju un Rietumeiropu no kulturālā marksisma un islāma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!